A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

Українці – Праведники народів світу

Дата: 14.05.2024 11:42
Кількість переглядів: 32

14 травня 2024 року Україна вчетверте відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни. Пам’ятна дата запроваджена  постановою Верховної Ради від 09 лютого 2021 року.

У 1953 році з метою увіковічити пам’ять про євреїв - жертв нацизму у 1933-1945 роках, рішенням Верховного Суду Ізраїлю Кнесет був заснований  ізраїльський національний меморіал Катастрофи (Голокосту) та Героїзму Яд Вашем, який знаходиться в Єрусалимі.

У тому ж році, під юрисдикцією Кнесету створено комісію, в обов’язки якої входило надання почесного звання «Праведника народів світу» неєвреям, що ризикували життям, рятуючи євреїв під час Голокосту. Отримати це звання можна було за рекомендацією єврейської спільноти та спеціальної комісії, яка вивчає всі документи та покази свідків.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань.

Станом на 1 січня 2021 року в Україні нараховувалось більше 2 700 громадян України зі званням «Праведника народів світу», у Вінницької області почесне звання присвоєно понад п’ятистам мешканцям, у місті Вінниця нараховується п’ятдесят Праведників народів світу.

У листопаді 2019 року на території меморіального комплексу по вул. Праведників світу було відкрито пам’ятний знак, на якому викарбовано «Праведникам народів світу, героям, які ризикуючи власним життям рятували євреїв у роки Голокосту».

Традиційно двічі на рік у вересні та квітні єврейська громада Вінниці приходить до пам’ятного знаку вшанувати пам’ять людей, що рятували  життя інших, дякуючи людям-героям за благородний та благословенний вчинок, адже згідно Біблії людина, яка врятувала хоча б одне життя  – врятувала весь світ.

Щорічно в заходах з вшанування українців, які рятували представників інших національностей у роки Другої світової війни беруть участь працівники Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень