A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Експертна рада з питань національних меншин та корінних народів: підсумки засідання

Дата: 15.04.2024 17:22
Кількість переглядів: 9

12 квітня 2024 року відбулося засідання Експертної ради з питань національних меншин та корінних народів при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в якому взяв участь заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський.

Одне з ключових питань, яке обговорювали на засіданні, – це забезпечення права на використання мови національної меншини (спільноти). Учасники заходу говорили про важливість запровадження загальнодержавних свят, присвячених мовам нацменшин, а також про створення Центрів національних меншин (спільнот), які повинні стати осередками збереження та розвитку культури та мови національних меншин, а також місцями, де представники цих меншин зможуть отримувати підтримку та консультації з різних питань. Ігор Лоссовський ознайомив з порядком утворення та функціонування Центрів та з викликами і перспективами їх розвитку, також відповів на всі питання присутніх щодо розроблення та стану імплементації підзаконних нормативно-правових актів, необхідних для належного виконання Закону України «Про національні меншини (спільноти).

Іншим важливим питанням, яке розглядали на засіданні, – реалізація Державної цільової національно-культурної програми “Єдність у розмаїтті” до 2034 року. Обговорили хід виконання програми та визначили пріоритетні напрямки роботи. Заступник Голови ДЕСС відзначив, попри те, що триває війна Україна докладає максимум зусиль на шляху забезпечення прав і свобод національних меншин та корінних народів, необхідних умов для розвитку їхньої мовної, культурної, етнічної, релігійної ідентичності.

Також на засіданні йшлося про стан виконання плану заходів з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року на 2024-2025 роки.

Крім того, на засіданні обговорювалося:

  • участь представників національних меншин у процесі обміну військовополоненими та цивільними заручниками; йшлося про механізми захисту прав прав цієї категорії осіб, які постраждали внаслідок війни;
  • впровадження процедури документування порушень прав представників національних меншин з боку країни-агресора на тимчасово окупованих територіях: обговорювалися шляхи фіксації та документування воєнних злочинів, скоєних проти представників національних меншин;
  • питання угорської національної меншини (спільноти) Закарпаття: учасники засідання обговорили актуальні проблеми, з якими стикаються етнічні угорці в Україні, та шляхи їх вирішення.
  • мовні питання румунської національної меншини (спільноти): йшлося про відмінність між школами з викладанням мовою національної меншини та класами з викладанням мовою національної меншини, а також про особливості складання ЗНО з румунської мови.

Під час засідання було досягнуто низки домовленостей щодо подальших кроків з розвитку співпраці між органами влади та громадянським суспільством у сфері захисту прав національних меншин.

Важливо підкреслити, що питання захисту прав національних меншин залишаються одним із пріоритетних для української влади, особливо в умовах війни з росією.

Засідання Експертної ради стало майданчиком для конструктивного діалогу та обміну думками щодо актуальних проблем у цій сфері, а також для вироблення спільних рішень та заходів, спрямованих на покращення життя представників національних меншин в Україні.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень