A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

ДЕСС та Конференція європейських Церков обговорили ситуацію з релігійною свободою в Україні

Дата: 11.04.2024 13:47
Кількість переглядів: 7

Сьогодні команда ДЕСС зустрілася з делегацією Конференції європейських Церков (СЕС) на чолі з її Президентом – архієпископом Фіатирським і Великобританським Никитою (Вселенський Патріархат). СЕС – це міжконфесійна християнська організація, що об’єднує 115 православних, протестантських і католицьких Церков Європи. Її діяльність спрямована на співпрацю з інституціями Європейського Союзу, промоцію екуменічного діалогу й дотримання релігійної свободи в європейських країнах.

Конференція Європейських Церков рішуче засудила військову агресію росії проти України. У своїй заяві СЕС закликала глав держав та міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб покласти край цій жорстокій війні, яка руйнує життя людей і завдає невимовних страждань.

Віктор Войналович, перший заступник Голови ДЕСС подякував за чітку та послідовну позицію СЕС щодо оцінки російської агресії, а також за постійну підтримку України. Він також зазначив, що війна росії проти України – це не лише війна за територію, а й війна за цінності, війна за свободу совісті.

У свою чергу архієпископ Никита висловив повну солідарність з українським народом та запевнив у непохитній підтримці. Він зазначив, що делегація СЕС приїхала до України, «щоб на власні очі побачити трагедію, яку переживає український народ, почути історії людей та зробити все можливе для захисту правди, справедливості та миру». «Ми молимося за мир і територіальну цілісність України, і прагнемо допомогти Україні всіма можливими способами».

Представники делегації висловили занепокоєння ситуацією з релігійною свободою на тимчасово окупованих територіях. «Ми достатньо знаємо, що відбувається на окупованих територіях, яке насильницьке, жорстоке відношення до представників різних конфесій, і світ має знати правду. Необхідно розвіяти міф про “рускій мір”. Ми вимагаємо, щоб росія виконувала свої зобов’язанння у сфері свободи совісті, прав людини», – наголосила Марія Маунтракі, член керівної ради CEC, член Керівної групи Православної Церкви Фінляндії «Шляхи до миру».

Віктор Войналович, підкреслив, що Україна традиційно відзначалася високим рівнем свободи совісті та релігійної толерантності. Це визнавали й міжнародні моніторингові служби. Завдяки цьому в країні сформувалася унікальна модель релігійної плюральності, яку високо оцінюють й міжнародні експерти.

Важливу роль у цій моделі відіграє Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка об’єднує понад 90% релігійних напрямків. Цей колегіальний орган координує діяльність релігійних спільнот і сприяє консолідації суспільства.

Перший заступник Голови ДЕСС зазначив, що до 2014 року в Україні не було істотних проблем зі свободою совісті, але з початком російської агресії ситуація різко змінилася. Серйозних переслідувань і руйнації релігійного простору на тимчасово окупованих територіях зазнали, насамперед українські національні церкви, мусульманська спільнота Криму і Донбасу, протестантські церкви. Цей простір тимчасово окупованої території залишився простором свободи совісті лише для Української православної церкви, яка перебуває в організаційних і канонічних стосунках з Російською православною церквою. Віктор Войналович навів приклади співпраці священнослужителів УПЦ МП з окупаційною владою, включаючи освячення зброї та підтримку незаконних збройних формувань. З початком повномасштабної агресії рф, релігійна анексія українських канонічних територій стала ще більш очевидною. «Фактично 11 єпархій на окупованих територіях російською православною церквою відторгнуті від Української православної церкви і ми не маємо на сьогодні жодної офіційної заяви, протесту від УПЦ МП щодо подібних фактів. Процеси, пов’язані з переслідуванням українського священноначалля, руйнації храмів, примусом до перереєстрації українських релігійних громад за російським законодавством – ці явища і практики стали серйозним ударом по цілісності релігійних спільнот», – наголосив Віктор Войналович.

У ході розмови делегація СЕС також порушила питання щодо законопроєкту №8371, мобілізації військовозобов’язаних священнослужителів, виїзду за кордон представників релігійних організацій та питання духовної освіти.

Віктор Войналович наголосив, що урядовий законопроєкт не спрямований проти УПЦ, не передбачає її безумовної ліквідації, як стверджують російські пропагандисти, а націлений на унеможливлення зв’язків релігійних організацій з центрами в країні-агресорі, що є неприйнятним для Української держави та суспільства в умовах війни. «ДЕСС як центральний орган влади чітко заявляє, що конфлікту держави і УПЦ не існує. Існує конфлікт УПЦ з українським суспільством. На сьогодні його переважна більшість вимагає ліквідації чи заборони УПЦ МП. У цій ситуації неодноразово задекларованою ключовою вимогою держави до УПЦ МП є – офіційно і публічно заявити про свій розрив з РПЦ, яка стала натхненником і провідником агресії рф щодо України»,- сказав перший заступник Голови ДЕСС.

Щодо мобілізації військовозобов’язаних священнослужителів. Віктор Войналович зазначив, що це складне питання, яке наразі належним чином не врегульовано. ДЕСС спільно з Урядом працюють над розробкою відповідного механізму задля вирішення даної проблеми. Перший заступник Голови ДЕСС також запевнив, що Служба не має жодних випадків нарікань від представників церков щодо неможливості короткотермінового виїзду за кордон зі службовими цілями за запрошеннями релігійних центрів. У цих питаннях Служба тісно співпрацює з Прикордонною службою України.

Віктор Войналович підкреслив важливість гуманітарної, адвокаційної місії священнослужителів, розширення зв’язків і контактів з зарубіжними релігійними центрами, а також надання українським священникам можливості продовжувати освіту в закордонних навчальних закладах.

У свою чергу начальник відділу співпраці з релігійними спільнотами Вячеслав Горшков звернувся за сприянням закордонних освітніх закладів для українських церков у створенні освітніх програм, які б поєднували короткотермінове навчання з дистанційним.

Зустріч команди ДЕСС з представниками Конференції європейських Церков стала важливим кроком у налагодженні конструктивного діалогу та координації зусиль щодо захисту свободи совісті в Україні. Сторони домовилися продовжувати співпрацю та підтримувати тісні контакти.

Віктор Войналович закликав СЕС донести до релігійних спільнот Європи об’єктивну правду про стан свободи совісті в Україні, про реальні проблеми і причини їх існування, про наслідки російської агресії щодо українського суспільства в цілому і релігійного простору зокрема.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень