A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Зустріч представників корінних народів України з представниками влади: кроки до збереження та розвитку

Дата: 11.04.2024 13:45
Кількість переглядів: 6

ДЕСС взяла участь у зустрічі з представниками корінних народів України – караїмами і кримчаками, яка проходила у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим. Під час зустрічі обговорювалися питання захисту прав та інтересів корінних народів України, зокрема:

  • Реалізація Закону України “Про корінні народи України”, який набув чинності у 2021 році.
  • Збереження мови та культури корінних народів.

Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський подякував Представництву за залученість у розв’язання питань караїмів та кримчаків, а також представникам корінних народів України — за активну участь у спротиві російській агресії. Також він звернув увагу на важливість мовного питання, наголосивши, що ДЕСС є членом Національної комісії з розвитку кримськотатарської мови. І наразі багато зусиль покладено на відновлення й розвиток мови, писемності корінних народів.

Постійна Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева підкреслила, що Україна реалізує всі необхідні кроки для підтримки корінних народів України. Ця зустріч, зокрема, є теж важливою складовою у цьому напрямку. Представництво робитиме все можливе, аби цей діалог мав позитивні наслідки для усіх сторін та сприяв зміцненню спільноти корінних народів України. «Ухвалення Закону “Про корінні народи України”, закріпило статус кримських татар, караїмів і кримчаків на правовому рівні, і це стало черговим кроком на шляху до деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Кримського півострова. Хоч ми тимчасово не маємо можливості вплинути на ситуацію на півострові зсередини, ми можемо, спираючись на цей Закон, здійснювати кроки для його подальшого впровадження, маємо змогу вже зараз будувати комунікацію корінних народів України й уряду, бути ефективними на місцях», – сказала Таміла Ташева.

Представники караїмської та кримчацької громад порушили ряд важливих питань, таких як:

  • Неможливість проведення караїмами молебень в кенасах.
  • Необхідність повернення важливих для корінних народів споруд, які наразі використовуються не за призначенням або не використовуються взагалі.
  • Залучення представників корінних народів до обговорень Стратегій щодо деокупації та реінтеграції Криму.

Ігор Лоссовський підкреслив пріоритетність для ДЕСС питань захисту прав корінних народів України та наголосив на важливості співпраці між Службою, представниками корінних народів та іншими державними органами.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень