A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Світ не може мовчати, коли варвари руйнують храми та топчуть віру – заява ДЕСС з приводу чергового акту вандалізму окупаційної влади Криму

Дата: 11.04.2024 13:44
Кількість переглядів: 3

8 квітня 2024 року окупаційна влада Криму, позбавлена будь-якої моралі та людяності, вчинила черговий акт вандалізму – демонтувала купол Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної Церкви України у Сімферополі.

Цей цинічний і жорстокий злочин щодо святині вчинено не вперше і не лише проти віруючих Православної Церкви України, але й проти всієї української культури та ідентичності. Захоплено та пограбовано Кафедральний собор було ще у травні 2023 року, викрадено цінні реліквії та ікони. Знищення релігійної споруди – духовного центру Кримської єпархії Православної Церкви України, є нічим іншим, як свідомим актом етнічної чистки та культурного геноциду.

Окупаційна влада Криму жорстоко й безжально знищує Кримську єпархію Православної церкви України (ПЦУ). За перші 8 років окупації кількість парафій ПЦУ в Криму скоротилася з 49 до 7, а з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну єпархія фактично припинила своє існування.

Священнослужителів ПЦУ переслідують, змушують до переїзду на материкову Україну, а тим, що залишилися – вручають повістки до окупаційного війська.

Зняття куполів з Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі є свідченням намагань окупантів стерти з лиця землі будь-які свідчення української присутності на Кримському півострові. Їхня жорстокість та бездуховність є проявом агонії ворога, який відчуває неминучість поразки. Їх лякає все українське: наша мова, наша культура, наша віра. Вони не розуміють, що віра не в куполах, а в серцях людей. Можливо відібрати все – мову, слово, культуру, церкву, але неможливо відібрати віру. Віру в те, що Україна повернеться до Криму, звільнить свою землю від загарбників і відродить те, що так жорстоко руйнують окупанти.

Сьогодні ми бачимо чергову акцію з придушення свободи совісті, яку здійснює російська федерація на загарбаних землях. Список вкраденого окупантами майна, знищених ними храмів, мечетей, синагог, молитовних будинків, ув’язнених за віру, замордованих мирян, викрадених і вбитих священнослужителів зростає щодня. Світ не може мовчати, коли варвари руйнують храми та топчуть віру. Ми закликаємо міжнародну спільноту засудити цей варварський акт та вжити всіх можливих заходів для припинення окупації Криму та захисту прав українців на півострові.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті вкотре наголошує, що всі випадки злочинів проти релігійної свободи на тимчасово окупованих територіях України фіксуються. Жоден з цих випадків не залишиться непокараним, жодний злочинець не уникне відповідальності.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень