A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Війна – це не лише збройне протистояння, а й протистояння цінностей: освіта і виховання як шлях до перемоги

Дата: 09.04.2024 13:16
Кількість переглядів: 8

Голова ДЕСС Віктор Єленський взяв участь у зустрічі Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Подія стала свідченням прагнення обох сторін до поглиблення співпраці у сфері освіти та виховання. Вітаючи учасників, Міністр підкреслив важливість сенсів, які несе система освіти. Він зазначив, що виклики, з якими стикається Україна, лежать у площині людської свідомості, а тому формування особистості та виховання цінностей стають ключовими завданнями.

Голова ДЕСС Віктор Єленський поділився своїми спостереженнями за еволюцією відносин між системою освіти та ВРЦіРО. «Те, що колись здавалося абсолютно неможливим. Те, що ментально колись відторгалося, зараз здається смішним. Зараз ми бачимо, що система освіти яку підтримують і яку розвивають церкви та релігійні організації в Україні – це надзвичайно прогресивні системи. І інколи світським навчальним закладам є що в них взяти – не тільки в глибинному, але й у передовому розвитку – зазначив Голова ДЕСС. – Звичайно є певні питання, які потребують вирішення. Але мені здається, що таких проблем, які були б нерозв’язними, які б свідчили про якийсь антагонізм між Церквою і системою освіти, немає».

Блаженніший Святослав, Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, назвав традицію співдії Ради Церков з освітянами “позитивною” і підкреслив важливість спільної роботи над цінностями та вихованням. Він також звернув увагу на гуманітарні та пастирські виклики, пов’язані з війною, та наголосив на необхідності підтримки освітян.

На порядку денному стояли три ключові питання:

  • Реалізація Угоди про співпрацю між МОН та ВРЦіРО, підписаної у 2021 року.
  • Обговорення законопроектів № 9601 та № 10177, які стосуються дебюрократизації освітньої системи та розвитку індивідуальних освітніх траєкторій.
  • Визнання МОН дипломів духовних (релігійних) закладів освіти в контексті воєнного стану для забезпечення капеланства Сил оборони України.

Також під час зустрічі було порушено ряд важливих питань, зокрема, Блаженніший Святослав звернув увагу на актуальні проблеми шкільної освіти. Він зауважив, що через війну десятки тисяч українських дітей не мають можливості навчатися. «Ми маємо дітей, яким по 8–9 років, але вони не вміють ні читати, ні писати. Питання шкільної освіти стало гуманітарною проблемою. Тут ми мусимо скоординувати наші зусилля», — закцентував Глава УГКЦ.

Айдер Рустамов, муфтій Духовного управління мусульман АР Крим висловив зауваження про наявність некоректної інформації, стереотипних уявлень про релігійні та етнічні спільноти в українських шкільних підручниках. Це стосується як загального опису цих спільнот, так і окремих тем, пов’язаних з їхньою історією, культурою та релігією.

Міністр освіти прийняв зауваження і, в розрізі піднятого питання, попросив експертної допомоги у членів ВРЦіРО в підручникотворенні.

Представники ВРЦіРО також заторкнули питання академічного капеланства, зазначивши, що  ситуація в умовах війни показує, що і освітяни, які працюють у надзвичайних обставинах потребують духовного супроводу.

Зустріч Міністра освіти і науки України з представниками ВРЦіРО стала свідченням не лише прагнення до співпраці, але й глибокого розуміння її важливості. Це був не просто діалог, а спільний пошук шляхів до виховання нового покоління українців, озброєних не лише знаннями, але й етико-моральними орієнтирами, які має дати система освіти.

«Війна в Україні —це не лише збройне протистояння, а й ціннісне, протистояння інтелектів, умів. Ми переможемо, коли будемо мудрішими, вихованішими, морально вищими. А всі ці підвалини формуються в контексті освіти і виховання», – наголосив Блаженніший Святослав.

Спільні зусилля дають надію на те, що українська система освіти буде не лише дебюрократизованою та інноваційною, але й глибоко гуманною, заснованою на загальнолюдських цінностях.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень