A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Роми в Україні: історія та традиції

Дата: 09.04.2024 10:19
Кількість переглядів: 21

08 квітня 2024 року в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Отамановського відбувся інформаційно-просвітницький захід «Роми в Україні: історія та традиції», присвячений Міжнародному дню ромів. Захід розпочався з подяки захисникам України за їх неоціненну самопожертву і відданість у захисті нашої країни задля вільного життя майбутніх поколінь та хвилиною мовчання вшанували пам'ять  загиблих воїнів ЗСУ.

Заступник начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Алла Ратинська розповіла про  особливості ромської спільноти Вінниччині та підкреслила важливість реалізації  Стратегії сприяння реалізації прав та можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві та регіонального плану заходів на 2024-2025 роки, що сприятиме покращенню становища ромів та їх інтеграції в українському суспільстві.

Один зі старожилів ромської громади, голова національно-культурного товариства «Рома Поділля» Володимир Григориченко розповів про вікові традиції кочового життя ромського народу, гостинність українців та подальше осідле життя ромів в українських селах.

На заході було представлено короткометражний документальний фільм «Невидима правда» (проєкт суспільного телебачення) про недопущення дискримінації та упередженого ставлення до представників ромської національності, зруйнування стереотипів та спростування міфів про ромів.

З нагоди Міжнародного дня ромів з музичним відео-привітанням до ромської спільноти Вінниччини звернулася родина Марценкевичів (Громадська організація «Центр ромської культури Вінниччини «Баро Дром»), яка на даний час знаходиться за кордоном.

Захід супроводжувала книжкова виставка «Роми в Україні» підготовлена фахівцями ВОУНБ ім. В. Отамановського.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень