A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Не дати забути: Збереження документального надбання національних спільнот України для майбутніх поколінь

Дата: 15.03.2024 12:45
Кількість переглядів: 10

Україна переживає трагічні сторінки своєї історії, борючись з жорстокою агресією росії. Війна торкнулася кожного з нас, вирвавши з мирного життя, змусивши жити в страху, втрачати близьких, домівки, відчувати біль і гнів.

Війна – це не лише події на фронті. Це людські історії, сповнені трагедій, героїзму, стійкості та незламності. Це щоденний подвиг воїнів, які захищають нашу землю, і мирних жителів, які тримають тил.

Наша задача – зберегти ці історії для майбутніх поколінь, щоб пам’ять про цю жорстоку війну жила, а злочини росії не були забуті.

Центральний державний архів громадських об’єднань та україніки, ГО «Рада національних спільнот» та Рада представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України при МОН України ініціювали засідання круглого столу на тему: «Формування та забезпечення збереженості документального надбання національних спільнот України в умовах воєнного стану» участь в якому взяв заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський, а також очільники 10 громадських об’єднань національних спільнот України. Учасники обговорили питання формування Національного архівного фонду, ініціативного документування подій російсько-української війни, забезпечення збереженості документального надбання національних спільнот України в умовах воєнного стану.

Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський підкреслив, що документування злочинів російської федерації проти України є надзвичайно важливим завданням для збереження історичної пам’яті та притягнення росії до відповідальності. «Об’єднання зусиль влади, громадських організацій та небайдужих громадян допоможе зберегти для історії правду про цю жорстоку війну та дати можливість майбутнім поколінням зрозуміти її уроки», – наголосив він. – ДЕСС готова всіляко сприяти збереженню документального надбання національних спільнот України та зацікавлена у співпраці з Центральним державним архівом громадських об’єднань та україніки».

Учасники круглого столу закликали всіх свідомих громадян України долучитися до збору матеріалів (фотографій, листівок, публікацій у Інтернет-мережі, дописів, українських та закордонних періодичних видань, статей, інформаційних бюлетенів, спогадів очевидців, щоденників війни тощо), що свідчать про події від початку війни і дотепер. Зібрані матеріали суттєво збагатять Національний архівний фонд України як складову світової культурної спадщини. Це допоможе майбутнім поколінням зрозуміти цю трагічну сторінку української історії та зробити все можливе, щоб подібне ніколи не повторилося.

За результатами круглого столу учасники схвалили та підписали спільну заяву про необхідність збору документальних свідчень військової агресії російської федерації проти України.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень