A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Затверджено Методологію використання мов національних меншин (спільнот)

Дата: 15.02.2024 10:05
Кількість переглядів: 10

Уряд затвердив Методологію використання мов національних меншин (спільнот) України в населених пунктах, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України, або в яких такі особи складають значну частину населення.

Документ розроблений як частина реформи щодо захисту прав національних меншин (спільнот) України в межах виконання рекомендацій Європейської Комісії на шляху до початку перемовин про членство в ЄС.

Методологія встановлює єдині умови та порядок використання мов національних меншин (спільнот) України в тих населених пунктах, в яких вони традиційно проживають, або в яких нацменшини становлять значну частину населення, тобто понад 15% від загальної чисельності населення.

«Ми продовжуємо роботу над впровадженням та адаптацією найкращих європейських стандартів, рухаючись до членства в ЄС. Україна вже продемонструвала рішучість та відданість проведенню необхідних реформ у швидкому темпі, пошуку консенсусних рішень у тісній співпраці з міжнародними партнерами, – зазначила Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. – Сьогоднішнє затвердження Методології, яка була розроблена після раунду консультацій зокрема з колегами з Ради Європи, Єврокомісії та представниками громадських організацій національних спільнот України, є ще одним кроком для належного забезпечення прав нацменшин України».

«З метою виконання рекомендацій Венеціанської комісії 13 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про національні меншини (спільноти) України». Відповідно до нього особливості використання мов національних меншин у місцевостях, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин, або в яких такі особи складають значну частину населення визначаються методологією, яку сьогодні затвердив Уряд, що базується на основних положеннях Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. Отже, саме прийняття цієї постанови є необхідним для забезпечення реалізації Закону та виконання рекомендацій Європейської Комісії з метою початку переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу», – наголосив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Документ, зокрема, визначає сфери суспільного життя, в яких мови національних меншин (спільнот) України можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради. Це стосується таких питань: комунікації з органами влади та надання публічних послуг; надання медичної допомоги; надання топографічної інформації; поширення інформації для загального ознайомлення; написання офіційних назв на табличках (вивісках) органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств; надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю тощо.

«Методологія використання мов національних меншин (спільнот) – це важливий документ, який підносить права меншин у цій сфері з теоретичного рівня на рівень щоденної практики, визначає, як саме працюватимуть ці права у кожному місті, селищі, селі. У відносинах осіб, які належать до національних меншин (спільнот) з органами місцевої влади, у лікарні і у магазині, у відтинку реклами і топоніміки, під час культурних заходів і у ході виборчих кампаній. Це справжнє оприсутнення єдності у розмаїтті, якого ми прагнемо», – сказав Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

Він відзначив, що Методологія – це результат кропіткої роботи, до якої долучилися фахівці, експерти, представники влади та національних меншин. Їхні знання, досвід та щира зацікавленість стали запорукою успішного створення цього документа.

«Затвердження Методології є серйозним кроком виконання Україною своїх зобов’язань щодо вступу до Євросоюзу. Але ще більш важливо, що це виконання зобов’язань держави перед своїми громадянами, які прагнуть жити в демократичній країні, де поважають права та свободи кожної людини», -сказав Голова ДЕСС.

Довідково

Методологія розроблена відповідно до Конституції України, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року, Законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та «Про національні меншини (спільноти) України».

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень