A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Ромська координаційна група обговорила заходи щодо підтримки ромів в Україні

Дата: 06.02.2024 12:49
Кількість переглядів: 9

01.02.2024 у Києві відбулася онлайн зустріч Ромської координаційної групи спільного проєкту ЄС та РЄ «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин (спільнот) в Україні», яка зібрала міжнародні організації, що діють в Україні, а саме Програму розвитку ООН, ООН-Жінки, агентство ООН у справах біженців, Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, Європейську комісію, Світовий банк та представників місцевих органів влади, які реалізують політику, пов’язану з ромами. Ромська Координаційна Група – платформа, яка була створена для налагодження синергії між відповідними партнерами в Україні, щоб покращити якість підтримки ромської громади, а саме, планування та реалізацію спільних заходів та ініціатив із захисту прав ромів, з акцентом на жінок і дітей, осіб без громадянства або без документів, вирішенню проблем дискримінації на суспільному рівні.

Метою сьогоднішньої зустрічі було обговорення основних заходів, пов’язаних з реалізацією регіональних планів захисту ромів, а також презентація запланованих заходів та програм на підтримку інтеграції ромів в Україні.

Офіційне відкриття зустрічі провели заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Одінсон Фалк та заступник Голови Державної Служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський.

Представники місцевих органів влади обмінялися досвідом та спільними ініціативами з ромськими громадами у своїх регіонах. Вони відзначили, що роми в Україні є різнорідною спільнотою, і їхнє становище є різним в залежності від регіону країни. Наразі відсутні повні й точні офіційні дані про кількість ромів в Україні та їхнє соціально-економічне становище.

Представники міжнародних організацій презентували заплановані заходи та вже існуючі програми на підтримку інтеграції ромів в Україні. Ці заходи спрямовані на підвищення рівня освіти, зайнятості ромів, допомоги ВПО, а також на боротьбу з дискримінацією.

В контексті порушеної проблеми щодо статистичних даних представниками місцевих органів влади, регіональний менеджер проєктів ПРООН анонсував проведення кількісного та якісного дослідження щодо потреб ромів в Україні.

У заключній частині зустрічі учасники обговорили посилення співпраці між державними органами, міжнародними організаціями та ромськими громадами для забезпечення реалізації прав ромів в Україні та імплементації Ромської стратегії. Підбиваючи підсумки роботи Ромської координаційної групи, заступник голови ДЕСС Ігор Лоссовський відзначив, що ця платформа сприятиме ефективному обміну інформацією та досвідом між різними стейкхолдерами, а також розробці спільних заходів на підтримку ромських громад. Інтеграція ромської спільноти в Україні в умовах воєнного стану є важливим завданням. Вона вимагає від Уряду, громадських організацій та міжнародних партнерів спільних зусиль.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень