A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Україна на Міжнародному саміті з релігійної свободи: росія – загроза релігійній свободі у світі

Дата: 06.02.2024 12:47
Кількість переглядів: 12

Цього тижня у Вашингтоні відбувся четвертий Міжнародний саміт з релігійної свободи, який зібрав 1200 лідерів та представників організацій з усього світу. Українська делегація, до складу якої увійшли представники влади, включаючи голову ДЕСС Віктора Єленського, релігійних організацій та експертів, взяла активну участь у міжконфесійних подіях, висвітлюючи трагічні наслідки російської агресії для релігійної свободи в Україні.

Під час саміту обговорювали переслідування релігійних спільнот в різних частинах світу, в тому числі у Китаї, Нігерії, Пакистані, Індії, країнах Близького Сходу, на окупованих територіях України.

Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський підкреслив, що росія є головною загрозою релігійній свободі у світі. Він пояснив відмінності у цінностях між Україною та росією, і чому українці продовжують відчайдушний супротив російській навалі: “Релігійна свобода – одна з перших речей, що потрапила під російський вогонь. Росія не може бути захисником традиційних цінностей, тому що ця країна не цінує людське життя”.

Голова ДЕСС наголосив, що Україну характеризує надзвичайно високий рівень релігійної свободи. Це проявляється в тому, що всі релігійні меншини почувають себе вільно на вільній території України. Крім того, Україна стає притулком для релігійних вигнанців з росії, білорусі та інших країн колишнього срср. Україна має унікальний досвід міжконфесійного миру – прикладом є Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій, діяльність котрої є унікальною принаймні для Європи. Багаторелігійність представлена і в українському уряді. Єдиною загрозою релігійній свободі в Україні є вторгнення російської федерації та окупація частини території, наголосив голова ДЕСС.

Єленський також спростував поширювані росією наративи про нібито наміри української влади заборонити УПЦ Московського патріархату. Він зазначив, що українське суспільство та уряд прагнуть лише розірвання зв’язків УПЦ з Москвою, адже підпорядкування Московському патріархату використовується як інструмент російської шовіністичної пропаганди: “Єдиною загрозою релігійній свободі в Україні є вторгнення російської федерації та окупація частини території. Ми не прагнемо заборонити жодної церкви, але наполягаємо на розірванні зв’язків з російськими релігійними центрами”.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про ознаки геноциду, який росія вчиняє проти народу України. Він окреслив порушення релігійних свобод на окупованих росією територіях України: “Злочини Росії проти релігійної свободи на окупованих територіях почалися з 2014 року. Тут забороняються всі церкви, крім однієї – Московського патріархату. Утисків та переслідувань зазнають п’ятидесятники, адвентисти, євангеліки, харизмати, католики та українські православні. Маючи на меті знищення українців як нації, росія заарештовує лідерів релігійних організацій. За час війни в Україні знищено понад 600 культових споруд”.

Водночас українські релігійні діячі поділилися особистими, вражаючими свідченнями жахливих наслідків російської агресії для українських релігійних громад.

Пастор Михайло Бристин, директор департаменту релігійної свободи «Місії Євразія”, додав: “Це вторгнення супроводжується злочинами, вбивствами, священників, пасторів, рабинів, імамів тощо. Всі протестантські церкви на окупованих територіях зачинені, – сказав Михайло Бристин, пастор з Мелітополя. – Світ не може мовчати, коли віруючих людей переслідують за їхню віру”.

Представники Інституту релігійної свободи спільно з міжнародною християнською організацією «Місія Євразія» представили на саміті доповідь “Віра під вогнем”, яка ґрунтується на результатах дослідження стану релігійної свободи в Україні на тлі війни. Дослідження документує зафіксовані злочини проти релігійних спільнот, скоєні російськими силами на окупованих українських територіях.

Під час спілкування з американськими політиками та членами комісії США з міжнародної релігійної свободи, голова ДЕСС наголосив, що відновити свободу релігії можна лише звільнивши окуповані території України та припинивши російські обстріли решти української території.

“Це звільнення, як ми бачимо, може відбутися тільки у військовий спосіб. Тому військова допомога Україні це, по суті справи, боротьба за релігійну свободу. І чим більше вірян у Сполучених Штатах це усвідомить, тим вищим буде рівень релігійної свободи у світі”, – заявив Віктор Єленський в інтерв’ю Українській службі Голосу Америки.

Після зустрічей у Державному департаменті США, Конгресі та у Комісії з питань релігійної свободи Віктор Єленський сказав, що в Америці є “дуже добре усвідомлення того, що в Україні відбувається боротьба між добром і злом”.Українська делегація провела низку зустрічей з американськими політиками, експертами USCIRF, Hudson Institute, The Heritage Foundation та інших інституцій, членами Комісії США з міжнародної релігійної свободи, релігійними лідерами, представниками ЗМІ та українською діаспорою.

Після саміту з релігійної свободи представники України взяли участь в інших заходах в рамках “Українського тижня” у Вашингтоні. За інформацією організаторів, для української делегації було заплановано понад 150 зустрічей на різних рівнях.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень