A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Український тиждень у Вашингтоні: єднання та заклик до дії

Дата: 06.02.2024 12:45
Кількість переглядів: 14

З 29 січня по 3 лютого у столиці США відбувся третій щорічний Український тиждень (Ukrainian Week in Washington DC 2024) за участі американських конгресменів, а також української делегації — народних депутатів, урядовців, очільників церков, капеланів, поранених військових, дітей, які були визволені з російського полону. У рамках цього заходу відбулися форуми, ділові та неформальні зустрічі, семінари, дискусійні панелі, де українська делегація знайомила світову спільноту з наочними наслідками війни. Українські та американські лідери обговорили посилення співпраці та можливостей релігійного, політичного та бізнесового партнерства.

Однією з ключових подій тижня став 18-й Український молитовний сніданок, який українська громада у Вашингтоні проводить відразу після Національного молитовного сніданку в Америці. Цей захід зібрав разом видатних політиків, державних службовців, представників громадськості, духовенства, освітян, медичних працівників, військових та членів української діаспори. Серед присутніх були також конгресмени, які активно підтримують Україну та виступають проти російської агресії.

“Молитовний сніданок у Вашингтоні та “Український тиждень” надають унікальну можливість християнам з України та представникам уряду об’єднатися для спільної молитви з християнами з усього світу за перемогу добра над злом. Це важливий час, щоб донести до світової спільноти правду про Україну, наші потреби та виклики, з якими ми стикаємося. Ми віримо, що такі зустрічі сприяють зміцненню взаємин між країнами та християнськими спільнотами, а також пришвидшують момент настання миру” – прокоментував захід Голова ВСЦ ЄХБ Валерій Антонюк.

Учасники Українського тижня на різних майданчиках наголошували, що підтримка України в Америці є міцною, але має бути ще сильнішою. Конгресмен Тім Волберг запевнив, що Україна може і повинна перемогти, а завданням Америки – зробити все необхідне для цього.

Під час слухань Гельсінської комісії США в Конгресі, українські діти, визволені з російського полону, розповіли про пережиті тортури. Голова ДЕСС Віктор Єленський та омбудсмен Дмитро Лубінець розповіли на Глобальному релігійному форумі, що передував Молитовному сніданку, про ті звірства та переслідування, яких зазнають українські віряни на окупованих територіях.

Проте у Сполучених Штатах про цілеспрямований характер цих переслідувань релігійних діячів та вірних майже не знають, наголосив Карл Алгрен, колишній співробітник Конгресу та співорганізатор кампанії “росія переслідує християн”.

“Багато вірян в Америці про це дійсно не знають. Я з ними говорю щодня у моїй церкві, коли я запитую їх, чи ви знаєте про ті звірства, які відбуваються щодо українських жінок, чоловіків, дітей, – то вони не знають. Тож ми у проєкті “Свобода України” створили вебсайт, який так і називається “росія катує християн”, на якому повідомляємо, про ці злочини», – розповів Алгерн.

На Міжнародному саміті релігійної свободи і під час Національного молитовного сніданку, що відбувся за участі президента США, йшлося про те, що єдиним способом, як зупинити ці злочини, є надати Україні зброю для звільнення її територій.

“Ці переслідування може зупинити тільки звільнення українських земель. Це звільнення може статися лише у військовий спосіб. Тому військова допомога Україні це, по суті справи, боротьба за релігійну свободу. І чим більше вірян у Сполучених Штатах це усвідомить, тим вищим буде рівень релігійної свободи у світі”, – сказав голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

Тім Волберг, колишній пастор і конгресмен-республіканець зі штату Мічиган, поділився своїми думками про Україну та її боротьбу з росією. Він зазначив, що йому близькі ті цінності, за які воюють українці: “Україна – це християнська держава, яка шанує традиційні сімейні цінності. Тож не дивно, що росія хоче їх зруйнувати, і ми не повинні цього допустити”.

Конгресмен Тім Волберг запевнив, що Україна може і повинна перемогти, а завдання Америки – зробити все необхідне для цього.

Волберг визнає, що існує затримка з наданням Україні пакету допомоги. “Через цю затримку буде більше непотрібних втрат життів, більше родин будуть розділені, витрати будуть більшими”, – зауважив він.

“Я хочу сказати українцям: ми вас підтримуємо, ми молимося за вас і будемо робити все, що в наших силах, аби переконати членів Конгресу та інших християн, що ми маємо виграти цю війну”, – наголосив Карл Алгрен.

Також з ключовим посланням про підтримку України, звернувся до зібрання президент США Джо Байден під час Національного молитовного сніданку, що відбувся у Вашингтоні 2 лютого. Він наголосив на важливості міжнародної солідарності та допомоги Києву у протистоянні російській агресії. «Ми працювали заради миру, безпеки та гідності українського народу, який демонструє неймовірну рішучість і стійкість проти російської агресії, ми повинні продовжувати Україні допомагати», – наголосив американський лідер.

Серед інших, знакових подій на Українському тижні у Вашингтоні 2024 були: пресконференція у Конгресі США, Форум військового капеланства, Зустріч української спільноти, гуманітарний форум Україна-Америка, інвестиційний форум та Форум відновлення України, гала-концерт “Разом до перемоги” та виставка фотографій “Зруйновані храми України”. Понівечені росією церкви, монастирі, мечеті й синагоги продемонстрували, наскільки цинічним є її масштабне вторгнення в Україну, що насправді головним ворогом для росії є свобода загалом і зокрема релігійна свобода.

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень