A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

Єврейська спільнота Вінниччини вшанувала 82-у річницю І масового розстрілу євреїв нацистами у П’ятничанському лісі

Дата: 13.09.2023 14:47
Кількість переглядів: 65

До початку Другої світової війни у Вінниці проживало близько 33 тис. євреїв. Перший масовий розстріл нацистами представників єврейської національності відбувся 19 вересня 1941 року у день релігійного свята «Рош-ха-Шана. Цей день став наймасовішим  розстрілом єврейського населення у районі П’ятничанського лісу. Тоді було знищено близько 10 тисяч мирних жителів, більша частина з яких були жінки, діти та літні люди. 

У П’ятничанському лісі по вул. Максимовича на братських могилах встановлено памʼятники – як символи однієї з найглибших ран в історії нашого міста.

13 вересня 2023 року, напередодні свята Рош-ха-Шана (єврейського Нового року), який відбудеться з 15 по 17 вересня цього року, біля пам’ятника «Пам’яті тисяч євреїв по звірячому закатованих фашистами» у місті Вінниця єврейською громадою міста та області проведено мітинг-реквієм з вшанування пам’яті невинно убитих євреїв нацистами у роки Другої світової війни.

Захід відкрив директор музею Голокосту Леонід Трахтенберг зі словами: «Ми прийшли сюди, щоб віддати шану загиблим і попросити Всевишнього про мир!». Заступник директора Вінницького державного архіву, дослідниця Голокосту на Вінниччині, яка все своє життя присвятила вивченню цієї жахливої сторінки історії єврейського народу Фаїна Винокурова поділилась своїми дослідницькими матеріалами.

Також у мітингу взяли участь начальник Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Ігор Салецький, представники української інтелігенції, єврейська спільнота.

Голова релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця», головний рабин м. Вінниці Шауль Горовіц традиційно прочитав поминальні молитви та зіграв на шофарі (єврейський ритуальний музичний інструмент, зроблений з рогу тварини) одну із заповідей Тори. Після хвилини мовчання на могили покладено каміння та квіти в знак вшанування пам’яті загиблих.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень