A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Стартувало обговорення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» з громадськими об’єднаннями національних меншин (спільнот)

Дата: 11.08.2023 09:56
Кількість переглядів: 43

10 серпня в онлайн-режимі за участі Державної служби України з етнополітики і свободи совісті, профільних комітетів Верховної Ради України, представників громадських об’єднань національних меншин (спільнот) відбулося обговорення проєкту змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» в контексті виконання рекомендацій Венеційської комісії. Відкриваючи захід, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Андрій Задорожний наголосив, що вимога щодо реформування законодавства про національні меншини (спільноти) є однією з умов, яку Європейський Союз ставить перед Україною на шляху до повноправного членства.

“Перший і надзвичайно вагомий крок Україна зробила, прийнявши наприкінці минулого року Закон про національні меншини (спільноти) України. Ухвалюючи цей закон, ми розуміли, що він є рамковим і що нам доведеться працювати над удосконаленням законодавства у цій сфері. Одразу після отримання рекомендацій Венеційської комісії, парламент розпочав роботу над проєктом змін для уточнення низки положень цього закону і сьогодні ми пропонуємо відповідний проєкт Закону, який зможе не лише певною мірою виконати рекомендації Венеційської комісії, а й дійсно покращити права національних меншин (спільнот), які проживають в Україні”, ‒ наголосив Андрій Задорожний.

Він також додав, що активно тривають змістовні консультації зі всіма зацікавленими сторонами щодо даного законопроєкту.

Голова ДЕСС Віктор Єленський зазначив, що від початку року спільно з представниками Ради Європи вже проведено понад 20 зустрічей з національними меншинами (спільнотами) України. “Ми працювали в межах певного коридору ‒ між побажаннями національних меншин, між настроями й ситуацією у суспільстві, між тими тенденціями, які є в українському парламенті й, звичайно, рекомендаціями, які висловила Венеційська комісія і які, поза сумнівом, спрямовані на розширення прав і свобод людини взагалі та національних меншин зокрема”, ‒ сказав Віктор Єленський. Голова ДЕСС також закликав представників громадських об’єднань національних меншин (спільнот) активно долучатися до консультацій щодо наповнення проєкту Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті», які мають розпочатись найближчим часом.

Представники громадських об’єднань національних меншин (спільнот) України під час обговорення висловили свої пропозиції та зауваження щодо проєкту змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України», а також наголосили на важливості продовження системного діалогу між владою та громадськістю.

Резюмував зустріч перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, наголосивши на послідовності й відповідальності імплементації Верховною Радою України основних засад європейського законодавства про національні меншини (спільноти). “Український Парламент ‒ один із фундаментальних учасників цього діалогу, адже багато вирішується саме на рівні законів. І просування питань цієї теми перебуває у фокусі як Верховної Ради, так і керівництва країни. Впевнений, що вибудуємо систему компромісів, завдяки якій вийдемо на баланс між інтересами нацспільнот і держави. Для нас важливий зворотній зв’язок і дякуємо за нього! Ми маємо спільне завдання ‒ робити кроки тільки вперед і рухатися далі”.

Від Вінницької області в обговоренні проєкту змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» взяла участь Голова Спілки поляків Вінниччини Алла Ратинська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень