A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

Міжнародний день голокосту ромів

Дата: 02.08.2023 11:45
Кількість переглядів: 48

02 серпня Україна разом зі всією світовою спільнотою відзначає Міжнародний день голокосту ромів. Пам’ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів, яка була ухвалена лідерами ромських організацій 10 країн Європи і Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид-Пам’ять-Надія» 23 листопада 1996 року у колишньому нацистському концентраційному таборі «Освенцим».

У ніч з 02 на 03 серпня 1944 року у газових камерах нацистського табору смерті «Аушвіц-Біркенау» було знищено 2897 осіб ромської національності, у тому числі дітей та старих. Загалом, за роки Другої світової війни нацисти, здійснюючи расистську політику геноциду, знищили у концтаборах, таборах примусової праці, місцях кочування та під час каральних операцій від 600 тисяч до 1,5 мільйони ромів, 20 тисяч з них – на території України. Точну цифру неможливо встановити, адже у багатьох ромів не було документів.

Знищення ромів відбувалося не лише за ознакою етнічної належності, а ще й соціального статусу (в окупаційних директивах про них йшлося як про «асоціальний елемент» на підставі расистського міфу про ромів як «злочинний народ»). Кочові табори розстрілювались навіть рядовими солдатами за власною ініціативою. Їхня мотивація підживлювалась відчуттям власної безкарності.

В Україні найбільш численних втрат зазнали роми, які проживали у Києві, на території Автономної Республіки Крим та у Закарпатській області. З липня 1939 року на Закарпатті було створено кілька таборів, де на той час жило близько 15 тисяч ромів. У 1941 році в Бабиному Яру розстріляли 5 циганських таборів, які розташовувалися біля Києва. В одному з маленьких волинських сіл Видерта (Камінь-Каширський район) у 1943 році було вбито близько 500 ромів.

З початком незалежності Україна впроваджує політику спрямовану на етнічне відродження ромів, їх самоідентифікацію й самоствердження, на законодавчому рівні засуджує будь-які прояви ксенофобії та расизму, нетерпимості й дискримінації за етнічними, культурними, релігійними та будь-якими іншими ознаками.

Ромська етнонаціональна спільнота є невід’ємною частиною українського народу, а її історія - складовою нашої спільної національної пам’яті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень