A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Повідомлення щодо зустрічі ДЕСС та представників УПЦ МП

Дата: 28.06.2023 13:51
Кількість переглядів: 54

За повідомленням Державної служби України з етнополітики та свободи совісті до  ДЕСС надходять численні запити духовенства та представників монаших громад з приводу зустрічі, яка відбулась між керівництвом ДЕСС та членами єпископату Української Православної Церкви (в єдності з московським патріархатом) (далі – УПЦ).

Представники духовенства і монаших спільнот стверджують, що священноначалля не інформує їх про зміст цієї зустрічі, що породжує численні спекуляції на цій темі.

У зв’язку із цим ДЕСС повідомляє, що така зустріч дійсно відбулась. Під час зустрічі члени єпископату УПЦ, які за їхніми словами діяли за благословенням предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія, висловили бажання отримати письмові рекомендації про те, які дії з боку УПЦ могли б засвідчити про її вихід зі складу Російської Православної Церкви (далі – РПЦ). Такі рекомендації були сформульовані і надіслані вже наступного дня після зустрічі. 

Члени єпископату УПЦ обіцяли розглянути ці роз’яснення у двотижневий термін. Оскільки відповіді на лист ДЕСС не надійшла ані в двотижневий, ані в трьохтижневий термін, а також враховуючи значний інтерес до цього питання в релігійному середовищі, ДЕСС вважає за можливе оприлюднити лист, який був надісланий представникам УПЦ.

Митрополиту Ніжинському і Прилуцькому Клименту
та Архієпископу Білогородському Сильвестру

Ваші Високопреосвященства!

Надсилаю цей лист слідом за нашою з вами зустріччю 31 травня 2023 р. у Києво-Печерській Лаврі, де ви висловили бажання отримати письмові роз’яснення щодо того, які дії з боку Української Православної Церкви недвозначно засвідчили б про її вихід зі складу Російської Православної Церкви, котра є активним учасником російської військової агресії проти України.

До таких дій можна було б віднести:  

  • оприлюднити офіційний документ органу церковної влади або особи (осіб), уповноважених говорити від імені УПЦ, про вихід УПЦ з усіма її єпархіями, синодальними установами, благочиннями, монастирями, духовними навчальними закладами, братствами, сестринствами, парафіями та місіями зі складу РПЦ; 
  • архієреям та клірикам УПЦ, які входять до складу єпископату РПЦ, її Синоду, синодальних установ, комісій Міжсоборної присутності, надіслати заяви про вихід з них і оприлюднити ці заяви;  
  • офіційно повідомити Помісні Православні Церкви про вихід УПЦ зі складу РПЦ;
  • накласти церковні покарання та/або виключити зі складу єпископату і кліру осіб, які брали безпосередню участь в анексії загарбаних українських земель, добровільно співробітничають з російськими окупантами, освячують зброю, якою вбивають українців; 
  • органу церковної влади, на який внутрішніми настановами УПЦ покладено обов’язок вираження її позиції з актуальних проблем сучасного суспільства та оцінка найважливіших подій у сфері міжцерковних, міжконфесійних та міжрелігійних відносин, оприлюднити офіційну позицію з приводу вчення патріарха Кирила, про змиття гріхів загарбникам, які загинуть в Україні, благословення ним війни проти України, а також дії органів церковної влади з анексії єпархій УПЦ.  

Видається, що такі дії могли б засвідчити про розрив безпосередніх зв’язків підпорядкування у відносинах між УПЦ та РПЦ, яка стала одним з інструментів війни, розв’язаної Росією проти України.

(За матеріалами ДЕСС)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень