A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

У Києві відбулася нарада-семінар з питань взаємодії держави, етнічних та релігійних спільнот

Дата: 26.05.2023 10:56
Кількість переглядів: 43

Державна служба України з питань етнополітики та свободи совісті провела 24-25 травня у м. Києві нараду-семінар з працівниками структурних підрозділів обласних і Київської міської військової адміністрацій з питань етнополітики та свободи совісті. У нараді взяло участь керівництво Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації.

У перший день роботи наради (24 травня) учасників наради привітали: заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров та Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчинов.

 Під час семінару учасники заслухали та обговорили 10 доповідей, які стосувалися реформи законодавства у галузі етнополітики, посилення інституційної спроможності підрозділів ДЕСС, ролі етнополітики та релігійного чинника у повоєнній відбудові України.

Головною була доповідь голови ДЕСС Віктора Єленського. Він підкреслив, що важливим завданням в умовах російсько-української війни є консолідація релігійних і етнонаціональних спільнот навколо загальнонаціональної надідеї – перемоги над російським агресором.

Перед учасниками зібрання виступив завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України Віктор Котигоренко, який акцентував увагу на соціальній згуртованості як чиннику повоєнної відбудови.

Також учасники наради мали можливість взяти участь у дискусії з питань можливих моделей найбільш ефективної взаємодії ДЕСС з підрозділами ОВА, відповідальними за реалізацію політики у сфері свободи совісті та етнополітики.

Питання щодо реформування законодавства України в галузі етнополітики та міжнаціональних відносин висвітлили заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський, а також координаторка проєкту Ради Європи Земфіра Кондур.

Ігор Лоссовський розповів про внесок Служби в імплементацію Закона «Про національні меншини», що набуде чинності у липні 2023 року.

У другій панелі наради-семінару учасники заходу разом з представниками Міністерства юстиції обговорили проблемні питання державної реєстрації юридичних осіб (релігійних організацій) та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що належить релігійним організаціям, в умовах воєнного стану.

На нараду-семінар також були запрошені представники Фонду державного майна, які розповіли про законодавчі аспекти та практичне втілення набуття релігійною організацією прав користування державним майном.

Працівники структурних підрозділів обласних і Київської міської військової адміністрацій з питань етнополітики та свободи совісті учасники поспілкувалися з керівницею Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного мовлення Анастасією Гудимою щодо співпраці з медіа задля зміцнення соціальної інтеграції представників національних спільнот.

25 травня на нараді-семінарі представники структурних підрозділів обласних і Київської міської військової адміністрацій з питань етнополітики та свободи совісті поділилися досвідом реалізації державної політики і забезпечення прав національних меншин у регіонах. Вінницьку область репрезентував начальник Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Ігор Салецький , який поділився з присутніми досвідом роботи управління у сфері міжнаціональних та міжконфесійних відносин.

Завершилася нарада- семінар  активним обговоренням практичних питань взаємодії структурних підрозділів обласних і Київської міської військової адміністрацій з питань етнополітики та свободи совісті з ДЕСС.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень