A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

79-та річниця з дня депортації кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 09:13
Кількість переглядів: 185

18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар 1944 року. Підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися звинувачення у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. 

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Більше 150-ти тисяч кримських татар переселили до Узбекистану. Невеликі групи до Казахстану, Таджикистану, Марійської АРСР, на Урал та Костромської області. І 12 років кримськотатарський народ мав статус «спецпереселенців», який передбачав багато обмежень.

14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР  прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав».

Кримські татари пліч-о-пліч разом із українським народом пройшли складні випробування періоду комуністичного режиму. Додому змогли повернутись лише за півстоліття та у 2014 році вони вдруге втратили свою батьківщину через анексію Криму росією. Сьогодні разом з українцями виборюють незалежність України від рашиських окупантів.

17 травня 2023 року у ОУНБ ім. В.В.Отамановського, для студентів Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища, представлено документальну стрічку: «Депортація кримських татар. Як вижили?» та проведено інформаційну годину: «У жорнах політичних репресій», присвячену Дню боротьби за права кримськотатарського народу.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень