A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

«…Але будуть відроджені у славі і силі»: у Киево-Печерській лаврі відкрилась виставка про храми України, сплюндровані російськими окупантами

Дата: 12.05.2023 11:33
Кількість переглядів: 46

У Трапезній палаті Національного заповідника «Киево-Печерська лавра» відбулося відкриття виставкового проєкту «…Але будуть відроджені у славі і силі», присвяченого храмам і сакральним спорудам різних віросповідань та конфесій на теренах України, понівеченим внаслідок повномасштабної військової агресії російської федерації, повідомляє офіційний сайт ДЕСС: https://dess.gov.ua/ale-budut-vidrodzheni-u-slavi-i-syli-u-kyevo-pecherskiy-lavri-vidkrylas-vystavka-pro-khramy-ukrainy-spliundrovani-rosiyskymy-okupantamy/

За понад рік повномасштабної війни російські окупанти зруйнували, пошкодили чи сплюндрували майже пів тисячі храмів і сакральних споруд в Україні. Серед них – храми та молитовні будинки, каплички та придорожні хрести, зали царства, синагоги, мечеті, хачкари й меморіали, релігійні навчальні заклади. З-поміж пошкоджених релігійних споруд понад сто зруйновані вщент. Унаслідок воєнних дій пошкоджено щонайменше 20 релігійних споруд, які мають історико-культурну цінність та є пам’яткою архітектури й мистецтва Національного значення.

“Зруйновані храми — це далеко не єдині злочини, які чинить росія. Сьогодні у місті Сімферополі відбулося захоплення окупантами Кафедрального Собору Православної Церкви України — останнього українського храму в анексованому Криму. Підступно, без жодних пояснень і попереджень виламали двері храму, описали майно, вигнали представників релігійної громади, стареньку маму митрополита. – повідомив голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. – Звичайно цей храм буде повернуто Україні, митрополит Кримський Климент буде знову там служити. Ми сьогодні маємо висловити свою солідарність з вірянами, які страждають у Криму, на окупованій Херсонщині, Донеччині, Луганщині. Віряни там, за свою віру, за свою совість отримують такі тюремні терміни, від  8 до 19,5 років, які не присуджували навіть за радянських часів.”

Росіяни цілеспрямовано й систематично руйнують українські храми – матеріальне втілення духовності. Промовисто про ці злочини розповіли світлини, відео та експонати зі зруйнованих храмів, зібрані в експедиціях на деокупованих територіях.

Та попри те, що йде війна, віряни відновлюють свої храми, їм допомагають волонтери, закордонні фонди. Такі ініціативи є на Київщині, Чернігівщині.

“Триває ця страшна війна, яка забирає щодня цвіт нашої нації — наших новітніх героїв, мирних мешканців, дітей. Також страждають і храми. Ця виставка покликана засвідчити, що зло неодмінно буде покаране. Тому що зло не властиве людській природі, але після гріхопадіння зло увійшло у світ і ми бачимо реальні його наслідки. Воно увірвалося в наш спільний мирний дім. Ми боремося зі злом і я переконаний, що спільними зусиллями ми його здолаємо, ми здолаємо агресора. Ми прагнемо, щоб в Україні запанував справедливий мир, але він буде лише тоді, коли ми здобудемо повну перемогу, коли остаточно виженемо окупанта з нашої української землі. І цьому бути, тому що ми з вами приречені на перемогу — правда перемагає, добро перемагає, життя перемагає, світло перемагає темряву. Ми пройдемо ці випробування. Вони зроблять нас сильнішими духовно, витривалими і після нашої перемоги ми будемо відновлювати, відроджувати і відбудовувати те, що агресор зруйнував і все буде ще кращим. Все у наших руках, ми і надалі в єдності будемо робити все від нас залежне, щоб наближати нашу спільну перемогу”, – сказав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель Православної церкви України.

Експозиція організована Спільними зусиллями Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», Національного музею історії України у другій світовій війні. Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні Музею Революції Гідності, за участі та сприяння Православної Церкви України.

Виставка «…Але будуть відроджені у славі і силі» триватиме впродовж року. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень