A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Консультації з національними меншинами (спільнотами) та корінними народами щодо реалізації законодавства із захисту прав національних меншин (спільнот)

Дата: 09.05.2023 16:10
Кількість переглядів: 53

У понеділок, 8 травня 2023 року в Будинку Уряду за участі Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної та голови ДЕСС Віктора Єленського Viktor Yelenskyi відбулись консультації щодо реалізації законодавства із захисту прав національних меншин (спільнот), зокрема розробки Загальнодержавної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті», яка спрямована на реалізацію міжнародних зобов’язань України у сфері захисту прав національних меншин з урахуванням контексту військової агресії росії проти України та наслідків політики російської насильницької асиміляції, що тривала століттями, повідомляє офіційний сайт ДЕСС.

Перевагою державної цільової програми, як нормативно-правового акту, є можливість визначити систему дій органів державної влади та їх фінансового забезпечення у багаторічній перспективі.

Голова ДЕСС відзначив інклюзивність процесу розроблення Концепції програми «Єдність у розмаїтті». Задля ширшого врахування інтересів представників національних меншин (спільнот) та корінних народів України ДЕСС було проведено 2 громадських обговорення, які відбувались у форматі надсилання письмових пропозицій та зауважень.

Організовано 20 зустрічей з громадськими об’єднаннями національних меншин (спільнот) і корінних народів, представниками експертного середовища, зокрема зустрічі відбувались із залученням представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Ради Європи, Європейської Комісії та посольств держав етнічного споріднення національних меншин (спільнот) України.

«Відданість України питанню забезпеченню прав національних спільнот виходить далеко за межі виконання рекомендацій Європейської Комісії. Це питання внутрішнього переконання суспільства та нації, яка пережила процес колонізації та хоче позбутись усіх атрибутів, які їй про це нагадують, у тому числі щодо переслідування національних меншин, переслідування їхніх мов та звичаїв і їхніх культур», - сказав голова ДЕСС.

Учасники зустрічі висловили свої пропозиції та зауваження щодо реалізації в Україні законодавства щодо захисту прав нацменшин та наголосили на важливості продовження системного діалогу.

Участь у зустрічі взяли представники національних меншин (спільнот) та корінних народів, міжнародних організацій (ОБСЄ, Ради Європи, ООН), Європейської Комісії та дипломатичних місій держав-членів ЄС.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) запрошує всіх охочих ‒ представників громадських об’єднань, активістів, експертів ‒ до участі у тематичних групах з питань обговорення проєкту Загальнодержавної цільової національно-культурної програми “Єдність у розмаїтті” на період до 2034 року.

Тематичні групи об'єднуватимуть представників громадськості, експертів та представників компетентних органів державної влади з метою пошуку оптимальних рішень при формуванні Програми. Такий формат взаємодії та обговорення покликаний забезпечити належне врахування актуальних проблем і пропозицій громадськості у межах окремих галузей у сфері забезпечення прав національних меншин (спільнот) та корінних народів України.

Якщо Ви зацікавлені взяти участь у роботі таких тематичних груп, запрошуємо заповнити гугл-форму за посиланням: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdYHPQmTGoaeD.../viewform

Обговорення у межах тематичних груп проходитимуть на початку травня 2023 року у форматі онлайн.

Точна інформація про дати і час засідань надійдуть учасникам, які зареєструвались у гугл-формі.

Також ДЕСС нагадує, що триває громадське обговорення Плану заходів з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року на 2024-2025 роки.

Зауваження і пропозиції до концепції приймаються від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань до 14  травня 2023 року  включно в електронному вигляді на  адресу  consultations@dess.gov.ua

Детальніше – на сайті ДЕСС



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень