A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Відбулася онлайн-зустріч голови ДЕСС Віктора Єленського та його заступника Ігоря Лоссовського з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах нацменшин Кайратом Абдрахмановим

Дата: 09.05.2023 16:01
Кількість переглядів: 78

Відбулася онлайн-зустріч голови ДЕСС Віктора Єленського та його заступника Ігоря Лоссовського з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах нацменшин Кайратом Абдрахмановим, повідомляє офіційний сайт ДЕСС.

Керівництво ДЕСС запевнило, що забезпечення прав національних меншин та завершення реформування законодавства у сфері етнополітики залишаються серед пріоритетів України в контексті її руху до членства в Євросоюзі. Наразі триває імплементація євроінтеграційного Закону України «Про національні меншини (спільноти) України». Україна як багатонаціональна держава прагне розв'язувати усі питання щодо забезпечення прав національних меншин виключно шляхом діалогу.

Голова ДЕСС відзначив інклюзивність процесу громадського обговорення імплементації Закону України про національні меншини (спільноти), зокрема щодо розробки додаткових підзаконних нормативно-правових актів. ДЕСС було проведено понад 20 раундів громадських обговорень, консультаційних зустрічей з представниками національних меншин та корінних народів України, експертної та наукової спільноти. На затвердження Уряду винесено проєкт Концепції Загальнодержавної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року».

Окрім того, обговорили низку інших важливих питань, зокрема, ситуацію щодо прав нацменшин в умовах війни. Під час зустрічі було наголошено на триваючому погіршенні ситуації із забезпеченням прав і свобод представників нацменшин на тимчасово окупованих територіях, зокрема, в Криму: представників кримськотатарського народу, караїмів, кримчаків, етнічних українців та інших незгодних зі спробою анексії Криму. Йдеться про переслідування, примусову мобілізацію, порушення мовних та культурних прав, права на віросповідання. Під загрозою зникнення перебувають культури представників  грецької нацменшини та корінних народів, які компактно проживають на тимчасово окупованих росією українських територіях.

Сторони також обговорили проблему порушення прав представників ромської нацменшини, становище ромів-переселенців у воєнний час. Порушили питання щодо реалізації Ромської стратегії в умовах війни, а також питання подальшої співпраці ДЕСС та інституту ВКНМ.

Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин – посадова особа ОБСЄ. Пост Верховного комісара створений у 1992 році на Гельсінському саміті РБСЄ. Управління Верховного комісара знаходиться в Гаазі, Нідерланди.

Верховний комісар призначається на трирічний період, який може бути продовжений не більше ніж на один строк. Основним методом роботи Верховного комісара є «тиха дипломатія», завданням – попередження конфліктів та термінові дії щодо запобігання переростання міжетнічної напруженості в конфлікт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень