A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

3 травня – День Конституції Польщі

Дата: 03.05.2023 14:39
Кількість переглядів: 59

День Конституції 3 травня — це важливий день для усіх поляків. Цього дня відзначають прийняття Конституції 3 травня 1791 року. Це була друга в світі - після американської, і перша в Європі — сучасна конституція.

Основний закон був написаний у 11 статтях та запровадив поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову. Воно гарантувало право на загальну свободу для дворянства й середнього класу. Він регулював принципи функціонування органів державної влади, а також права та обов’язки громадян Речі Посполитої.

Хоча Республіка Польща припинила своє існування на мапі невдовзі після прийняття Основного Закону, травнева Конституція протягом багатьох років була символом свободи, національної гордості та патріотизму. Цей документ передусім є відображенням незалежних традицій польської держави. Попри розділи Польщі, пам’ять про другу у світовій історії національну конституцію допомогла підтримувати польські прагнення до незалежності. Поляки не завжди відзначали це свято. Комуністична влада забороняла святкування з 1946 по 1990 рік. Сьогодні це одне з найважливіших національних свят РП.

Щорічно польська спільнота Вінниччини урочисто відзначала День Конституції 3 травня різноманітними мистецькими заходами: концертами, зустрічами делегацій та артистів з Польщі. До дня Конституції було присвячено один з найбільших  заходів області – Дні польської культури у м. Бар.

Цього річ представники польських громадських організацій м. Вінниця біля пам'ятної дошки польському борцю за незалежність Польщі та України Юзефу Пілсудському вшанували пам'ять  усіх хто боровся за незалежність двох країн у ХХ столітті та тих хто сьогодні боронить Україну та весь цивілізований світ від російської агресії.

Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА вітає польську спільноту Вінниччини з польським національним святом та висловлює щиру подяку за активну гуманітарну та волонтерську роботу в ім'я спільної перемоги над рашиськими окупантами.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень