A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Запрошуємо до громадського обговорення Плану заходів Ромської стратегії 2030 на 2024-2025 роки

Дата: 02.05.2023 10:56
Кількість переглядів: 61

Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) пропонує до громадського обговорення проєкт Плану заходів з реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року на 2024-2025 роки (План заходів) розроблений на виконання абзацу другого пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.07.2021 № 866-р  «Про схвалення Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року». Стратегія передбачає вжиття низки заходів у різноманітних сферах державного управління, які потребують конкретизації на рівні плану заходів, що затверджується рішенням Уряду.

План заходів спрямований на реалізацію міжнародних зобов’язань України зокрема щодо виконання «Плану дій щодо поліпшення становища ромів і сінті в регіоні ОБСЄ», ухваленого Радою міністрів ОБСЄ, Рішення № 3/03,  Маастрихт, 1-2 грудня 2003 року та наступних рішень Ради міністрів ОБСЄ з цього питання.

Планом заходів запроваджується комплекс заходів, спрямованих на задоволення основних потреб щодо захисту прав людини та соціально-економічного добробуту осіб, що належать до ромської національної меншини, з урахуванням потреб осіб, що опинились у складних життєвих обставинах, в тому числі й внутрішньо переміщених осіб. Зокрема передбачені заходи у сфері забезпечення документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, правового захисту та безпеки, доступу  до освіти і медичних послуг, працевлаштування та соціального захисту, покращення житлово-побутових умов, розвитку національної культури.

Заходи в цих сферах також спрямовані на підвищення рівня навичок та компетенцій державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування та працівників державних і комунальних закладів із питань, що стосуються недискримінації та толерантності у відносинах з представниками ромської національної меншини.

Зауваження і пропозиції до концепції приймаються від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань до 14  травня 2023 року включно в електронному вигляді на  адресу  consultations@dess.gov.ua.

Відповідальна особа за проведення консультацій стосовно проєкту Плану заходів ‒ Олег Пурій, Відділ співпраці з етнічними спільнотами ДЕСС, моб. +380 97 298 2286

Результати консультацій з громадськістю будуть оприлюднені на офіційному сайті ДЕСС.

План заходів можна переглянути за посиланням: https://dess.gov.ua/zaproshuiemo-do-hromadskoho-obhovorennia-planu-zakhodiv-romskoi-stratehii-2030-na-2024-2025-roky/?fbclid=IwAR0_GZQmqpPIWc-HAR3ZAOxb-pu3M2xPHej7WkMYFBb6YO7jXMCzhXGGnKU

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень