A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

2 травня- День прапора та День Полонії та поляків за кордоном

Дата: 02.05.2023 10:24
Кількість переглядів: 53

2 травня Польща відзначає подвійне свято: День прапора і День Полонії та поляків за кордоном.

День прапора Республіки Польща – це відносно молоде свято, встановлене Сеймом 2004 року з метою гідного вшанування національного прапора та поширення знання про польську ідентичність та національні символи. Національні барви символічно пов'язані з історією Польщі, адже під ними поляки на протязі багатьох років боролися за незалежність.

День Полонії та поляків за кордоном – це свято майже 20 мільйонів людей, які живуть за межами країни і зізнаються у своєму польському походженні. Метою свята є зміцнення почуття єдності всіх поляків і сприяння збереженню національної свідомості.

Найбільша група емігрантів і осіб польського походження проживає у США – 10 мільйонів. Інші великі громади поляків мешкають у Бразилії, Канаді, Великобританії, Франції, Німеччині. Поляки також живуть у Литві, Білорусі та Україні.

День Полонії і поляків за кордоном у 2002 році був встановлений постановою Сенату, який визнав досягнення та внесок Полонії і поляків у відновлення незалежності Польщі. Цей день урочисто відзначається у всіх польських громадах світу.

До початку повномасштабного вторгнення рф на територію України польська спільнота Вінниччини гучно святкувала цей день. Сьогодні польські громадські організації разом зі всім багатонаціональним населенням України

з перших днів війни долучилися до надання гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям, сім´ям у складних життєвих обставинах, пораненим захисникам, а також займаються волонтерською роботою, постачають гуманітарну допомогу до звільнених від окупації територій України.

 

Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації вітає польську спільноту Вінниччини зі святом та висловлює щиру подяку за активну участь польських громадських організацій у гуманітарній допомозі та волонтерській діяльності за для швидкої перемоги України над російським агресором.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень