A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Вшанування пам’яті жертв Другого масового розстрілу євреїв нацистами у Вінниці у 1942 році

Дата: 25.04.2023 16:50
Кількість переглядів: 86

25 квітня 2023 року єврейська спільнота м. Вінниця вшанувала памʼять жертв Другого масового розстрілу євреїв нацистами у Пʼятничанському лісі, який відбувся 16 квітня 1942 року, під час якого було страчено близько 10 тис. євреїв.

Мітинг пам'яті розпочав директор музею Голокосту м. Вінниця Леонід Трахтенберг, який нагадав присутнім про те, що 25 квітня це 426 день російсько-української війни в Україні, що стала для українського народу Голокостом ХХІ століття. Всю трагедію  жорстокого терору пережили  євреї Вінниччини під час Другої світової війни, які провели 973 дні у нацистській окупації.

Заступник директора Державного архіву Вінницької області, яка провела чималу роботу по збереженню пам’яті жертв Голокосту, Фаїна Винокурова розповіла про свої дослідження рукописних та архівних фондів вінницької управи щодо знищення євреїв, а також порушила питання єврейського опору в політиці єврейського геноциду. Згадала про єврейський робочий табір на вулиці Стрілецькій, про масові розстріли євреїв по всій території Вінницької області, про 330 євреїв-підпільників та 500 праведників народів світу.

Учасники школи акторської майстерності під керівництвом актора обласного театру ім. М.К.Садовського Артура Константинова,  представили віршовану мініатюру: «Голосами розстріляних дітей».

Проповідь та заупокійну молитву за невинно убитих євреїв фашистами у роки Другої світової війни, а також за убитих воїнів та мирних жителів України провів головний рабин м. Вінниці Шауль Горовіц, після чого було оголошено хвилину мовчання.

За єврейською традицією усі присутні поклали до пам’ятників каміння, квіти та запалили свічки.

У мітингу-реквіємі взяла участь заступник начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Алла Ратинська.

Організаторами заходу виступили Вінницьке обласне відділення єврейського агентства «Сохнут-Україна» - голова Рита Трахтенберг, обласний єврейський центр «Хесед-Емуна» - голова Ірина Кноп та Вінницьке обласне товариство єврейської мови та культури - голова Олександр Цодікович.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень