A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Митрополит Вінницький і Барський Симеон бере участь у візиті Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Олександрійського Патріархату

Дата: 06.03.2023 12:19
Кількість переглядів: 50

3 березня 2023 року розпочався мирний візит Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Олександрійського Патріархату. Блаженнійшого владику супроводжує, зокрема, Головний секретар Священного Синоду митрополит Вінницький і Барський Симеон. Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ) з посиланням на пресслужбу Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

На запрошення Блаженнійшого Папи і Патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора ІІ Предстоятель ПЦУ прибув до м. Каїр (Єгипет). Блаженнійшого владику супроводжують Головний секретар Священного Синоду митрополит Вінницький і Барський Симеон, заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків митрополит Білоцерківський Євстратій, протоієрей Василь Лило та протодиякони Василь Дідора і Андрій Сидор.

У аеропорту Каїра Предстоятеля ПЦУ із делегацією зустрів Посол України в Єгипті пан Микола Нагорний зі співробітниками. Від імені Блаженнійшого Патріарха Олександрійського гостей з України зустріли митрополит Гвінейський Георгій, представник Патріархату в Афінах, та митрополит Мемфісу Нікодим, Патріарший вікарій Каїру.

4 березня 2023 року, на другий день офіційного візиту до Олександрійського Патріархату, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та українська делегація, до якої входить митрополит Вінницький і Барський Симеон, відвідали визначні православні святині столиці Єгипту м. Каїр. Патріарший вікарій митрополит Мемфісу Нікодим та митрополит Гвінейський Георгій зустріли Блаженнійшого владику та гостей з України біля храму святителя Миколая. Цей храм є другою патріаршою кафедрою та представництвом Олександрійського Патріархату в Каїрі.

Після молебню настоятель храму отець Стефан виголосив вітальне слово, в якому засвідчив радість з приводу візиту Предстоятеля автокефальної Православної Церкви України до Єгипту та зокрема до Каїру. «Для нас велика радість з благословення нашого Папи і Патріарха Блаженнійшого владики Феодора II приймати Ваше Блаженство в цьому історичному храмі. Ми підносимо свої молитви за Вас, за народ України, який страждає від війни, ми просимо Бога благословити вашу країну миром», – зазначив він у своєму слові.

У відповідь Предстоятель ПЦУ подякував за запрошення і теплий прийом, за молитви і християнську любов. «Ми вдячні за такий теплий вияв любові до нас, до нашої Помісної Церкви та до українського народу. І ми віримо, що завдяки Божій допомозі ворог буде вигнаний з нашої землі, буде перемога і тоді утвердиться мир», – зазначив Блаженнійший митрополит Епіфаній.

Після цього Предстоятель Української Церкви підніс молитву за перемогу і мир для України.

У вівтарі храму гості приклалися до часточки мощей святителя Нектарія Егінського, який свого часу очолював патріарше представництво у Каїрі, служив у цій церкві та жив при ній. Блаженнійший владика і члени делегації оглянули меморіальний кабінет святителя Нектарія.

Після цього відбулася офіційна церемонія вітання, яке виголосив митрополит Нікодим. На пам’ять про відвідання Патріаршого храму святого Миколая він зробив подарунки, зокрема Предстоятелю ПЦУ було вручено посох, зроблений з єгипетської деревини місцевими майстрами.

Далі гості з України відвідали Національний музей єгипетської цивілізації, де коротко ознайомилися з історією Єгипту. В цьому музеї зберігаються визначні пам’ятки давнини, зокрема – мумії 19 царів та 5 цариць Єгипту.

Після огляду експозиції делегація прибула до монастиря святого Георгія. Настоятель обителі отець Дамаскин виголосив вітальне слово та вручив пам’ятні подарунки. Монастир святого Георгія є видатною пам’яткою історії, адже збудований в стінах колишнього оборонного укріплення часів Римської імперії. Поруч з храмом знаходиться місце, де за переданням Свята Родина проживала, коли переховувалася у Єгипті від переслідування Ірода.

Блаженнійший владика Епіфаній та члени делегації оглянули експозицію музею історії монастиря та піднесли молитву біля гробу попереднього Патріарха Петра VII за упокоєння його душі та душ інших спочилих Предстоятелів Олександрійського Патріархату.

Після обіду в монастирі Предстоятель ПЦУ та гості поклонилися місцю, де перебувала у Єгипті Свята Родина і піднесли тут молитву про перемогу і мир для України.

Також на місцевому православному кладовищі було звершено молитву за спокій душі похованого тут Андрія Георгійовича Покровського – українського державного і військово-морського діяча першої половини XX століття. Відтак, завершивши програму перебування у Каїрі, українська делегація відбула до м. Олександрія.

5 березня у патріаршому кафедральному соборі Благовіщення в м. Олександрія (Єгипет) відбулася урочиста Божественна літургія. Її очолили Блаженнійший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ та Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Предстоятелям співслужили ієрархи та духовенство Олександрійського Патріархату і Православної Церкви України, зокрема головний секретар Священного Синоду ПЦУ митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Білоцерківський Євстратій. Під час богослужіння у храмі молилися представники української громади в Єгипті, а також дипломати Посольства України на чолі з Послом паном Миколою Нагорним. У молитві брали участь дипломати Греції та Кіпру, представники місцевої православної громади. Богослужіння звершувалося грецькою, українською та арабською мовами.

Наприкінці літургії Патріарх Феодор звернувся до Митрополита Епіфанія зі словом, в якому зокрема підкреслив важливість єдності Церкви Христової, що має свої основи в єдності віри, Священного Передання і канонічного порядку.

Також Патріарх категорично засудив порушення, вчинені Російською Церквою через вторгнення на канонічну територію Олександрійського Патріархату та створення «паралельної церкви». Таке вторгнення він назвав богохульним і зазначив: «Жодне соборне рішення Давніх Церков не дозволяє іншій Церкві – і особливо молодшій за часом створення – порушувати твердо встановлені священні канони та звершувати втручання в духовну юрисдикцію цих перших. Жодне соборне рішення Давніх Церков не дозволяє іншій Церкві – і особливо молодшій за часом створення – розвивати новітні церковно-політичні теорії щодо поширення «русского міра» в усьому світі на основі національності, чого зовсім не знає Православна еклезіологія, і що вже було засуджене Синодом нашого Патріархату».

Звертаючись особисто до Блаженнійшого Митрополита Епіфанія Папа і Патріарх Феодор підкреслив: «Ми дякуємо Триєдиному Богу, Який зібрав нас разом сьогодні для спільної участі у духовній трапезі віри. Ми шануємо Вашу поважну особу, бо Ви терпеливо співрозпинаєтеся разом з повнотою Вашої Церкви, а тому і перемагаєте як на Батьківщині Вашій, так і поза нею, отримуєте визнання всіх людей доброї волі, даєте добре свідчення і є справжнім пастирем. Ми обіймаємо у Господі наших сьогоднішніх співслужителів ієрархів та всіх побожних ієрархів в Україні, так само, як і кліриків, та надаємо батьківське благословення благородному та побожному українському народу, і молимо Господа Ісуса Христа, нашого Спасителя та Викупителя, Владику миру, споглянути на виноградник нашої сестринської Автокефальної Церкви України, визволити її від усіх страждань і увередити її на віки віків. Нехай так буде! Амінь!».

На згадку про візит і співслужіння Патріарх Феодор подарував Предстоятелю Православної Церкви України панагію із зображенням старозавітної Тройці – явлення патріарху Аврааму Трьох Ангелів, а також пастирський посох із символікою Олександрійської Церкви – Левом, символом її засновника апостола і євангелиста Марка.

У відповідь Блаженнійший Митрополит Епіфаній виголосив подячне слово та вручив пам’ятні подарунки – дві панагії і хрест, а також вишитий український рушник.

Завершилося урочисте богослужіння хресним ходом з іконами та молитвами, встановленими в чині Торжества Православ’я.

Також, 5 березня 2023 року після Божественної літургії у Патріаршій резиденції відбулося офіційне прийняття.

Під час нього Предстоятель Олександрійської Церкви ще раз привітав Блаженнійшого владику Епіфанія та делегацію Православної Церкви України з візитом. Відзначаючи особисті заслуги Предстоятеля Православної Церкви України Папа і Патріарх Феодор вручив йому Великий Хрест Ордена святого апостола і євангелиста Марка – найвищу нагороду Патріархату.

Також нагородами були відзначені ієрархи ПЦУ. Митрополити Вінницький і Барський Симеон та митрополит Білоцерківський Євстратій були нагороджені Золотим Хрестом давнього патріаршого Ордена преподобного Сави Освяченого. Членам делегації Патріарх вручив пам’ятні подарунки.

Від імені Олександрійського Патріархату з нагоди візиту української делегації та свята Торжества Православ’я було дано офіційний обід.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень