A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Відбувся круглий стіл «Церква, суспільство, держава: діалог заради єднання та перемоги»

Дата: 20.02.2023 09:47
Кількість переглядів: 51

У День Єднання, на території Національного заповідника “Софія Київська” відбулася зустріч представників духовенства та мирян Української Православної Церкви і Православної Церкви України, повідомляє офіційний сайт ДЕСС.

Організаторами зустрічі виступили ініціативна група духовенства та вірян УПЦ і ПЦУ, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, а також громадські організації «Європейський центр стратегічної аналітики», «Центр святого Кирила Лукаріса» та «Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості».

Зустріч розпочалася молебнем, який відправив протоієрей Георгій Коваленко. Під час молебню звучали молитви за справедливий мир, цілісність та збереження України, а також за єднання та діалог між Православними Церквами України.

У межах зустрічі відбувся круглий стіл «Церква, суспільство, держава: діалог заради єднання та перемоги». Наскрізною темою дискусії та обговорень стала розбудова діалогу для взаємного порозуміння УПЦ та ПЦУ, а також спільні пошуки шляхів для майбутньої злагодженої співдії Православних Церков України.

Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський наголосив, що консолідація суспільства – необхідна передумова нашої Перемоги і єдність українського Православ’я – важлива складова цієї консолідації. Безумовно, така консолідація навряд чи можлива без розриву УПЦ з російською церквою, яка перетворилася на інструмент виправдання російського вторгнення.

Очільник ДЕСС докладно зупинився на законопроєктах, внесених до Верховної Ради України, метою яких є унеможливлення діяльності структур Московського патріархату в Україні, а також на тих функціях, якими наділяють ДЕСС ці законопроєкти.

Він особливо наголосив, що відсутність єдності Православ’я в Україні не має виправдання ані з євангельського, ані з канонічного, ані з морального огляду. “Керівництво держави і, природно, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті дуже зацікавлені в єдності православних, у єдності, де немає ані переможців, ані переможених, ані тріумфаторів, ані тих, кого везуть на щиті. Я дуже сподіваюся на зустрічні зусилля. Ви приступаєте до цієї роботи не на порожньому місці, звичайно, але в абсолютно нових умовах, коли часу на розкачку не залишилося”, – зазначив Голова ДЕСС.

Хоча серед учасників зустрічі і не було спільної думки у тому, якою може бути форма їхньої єдності, у тому, що ця єдність не має альтернативи, вони були одностайні.

“Предметом нашого діалогу має бути єдність через об’єднання і приналежність до Вселенського православ’я. Має відновитися спілкування із Вселенським православ’ям та усіма помісними церквами, усі майбутні кроки до об’єднання варто робити у такій співпраці та діалозі”, — вважає протоієрей Волинської єпархії ПЦУ Володимир Вакін.

На свідчення спільних зусиль представники ініціативних груп ПЦУ та УПЦ підготують звернення до єпископату, духовенства і вірян церков, яке невдовзі буде опубліковано.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень