A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

20 січня – День Автономної Республіки Крим

Дата: 19.01.2023 13:42
Кількість переглядів: 82

32 роки тому Крим став частиною території України. 20 січня 1991 року більшість мешканців півострова на загальнокримському референдумі висловили  бажання про відновлення Кримської автономії. Його учасниками були майже півтора мільйона жителів Криму. Ця цифра становила 84% усього повнолітнього населення, з них 93% підтримали статус повернення автономії.

Вже 12 лютого 1991 року статус автономії Криму закріпили на законодавчому рівні. Верховна Рада Української РСР прийняла закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки». У 1992 році прийняли акт «Про проголошення державної самостійності Республіки Крим» й конституцію Автономної республіки Крим (АРК). Це означало перетворення півострова на, фактично, незалежний суб’єкт у складі України.

Під час Євромайдану у 2014 році росія провела неоголошену військову спецоперацію з окупації Криму. У лютому на півострові з’явились озброєні люди у зелених костюмах й без розпізнавальних знаків. Вони захопили Верховну Раду, Сімферопольський аеропорт, Керченську переправу та інші об’єкти. Спочатку влада росії відмовилась визнавати, що ці люди є військовими з російської армії. 16 березня з підтримкою російських військових «провели» референдум, за результатами якого прийняли рішення про приєднання Криму до росії.

Генеральна асамблея ООН навесні 2014 року більшістю голосів підтримала резолюцію, у якій визнала недійсним «Референдум про статус Криму». За це проголосували 100 країн-членів ООН.

На сьогодні попри те, що з 2014 року півострів окуповано росією та 24 лютого 2022 року розпочалось повномасштабне вторгнення рф на територію нашої держави, Збройні сили України при підтримці усього цивілізованого світу героїчно борються за звільнення усіх окупованих рашистами українських земель, у тому числі й територію Автономної республіки Крим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень