A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

На свято Водохреща на Вінниччині цьогоріч не буде масових заходів

Дата: 18.01.2023 14:14
Кількість переглядів: 73

18 січня 2023 року у Центрі національних товариств Вінниччини відбулося засідання секретаріату обласної Ради Церков і релігійних організацій, на якому обговорено питання щодо дотримання обмежень правового режиму воєнного стану під час проведення публічних релігійних заходів з нагоди Свята Хрещення Господнього.

У зустрічі взяли участь представники православних та греко-католицьких релігійних організацій, Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, Головного управління ДСНС у Вінницькій області, Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА, Управління у справах національностей та релігій ОВА та спеціальних структур.

Під час зустрічі представники силових структур наголосили, що відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» заборонено проведення масових зібрань, тому цьогоріч вірянам доведеться відмовитись від масових святкувань, які традиційно відбувалися на свято Водохреща, а релігійним громадам необхідно переглянути усталений формат обряду з освячення води.

Задля громадської безпеки та правопорядку на території області необхідно дотримуватися наступних обмежувальних заходів:

уникнення масового скуплення людей в ході проведення релігійного обряду з освячення води;

- заборонено проводити будь-які святкові гуляння під час купання у водоймах;

-пірнання у крижану воду здійснювати у встановлених місцях, впродовж світлої пори доби;

- дотримуватися вимог безпеки під час сигналів «Повітряна тривога» з використанням захисних споруд та укриттів;

- не проводити будь яких заходів, у тому числі богослужінь,  якщо у місцях їх проведення відсутні укриття.

Однак, представниками Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА наголошено, що купання у холодній воді може бути корисним лише у випадку регулярного загартовування. А одноразове пірнання без підготовки може стати причиною проблем зі здоров’ям.

У той же час, аби уникнути травмування та інших небезпечних ситуацій, на традиційних для Водохреща локаціях чергуватимуть рятувальники та правоохоронці, зазначили представники ДСНС

Окремо наголошено на дотриманні толерантності, уникненні будь-якої ворожнечі, інцидентів на ґрунті упередженості, провокацій і  конфліктів  на міжконфесійному ґрунті.

В свою чергу, представники релігійних організацій зобов'язалися  дотримуватися обмежувальних заходів та зазначили, що освятити воду в храмах Вінницької області можна буде протягом усього дня 19 січня. За словами представників духовенства, традиція занурення у крижану воду на Водохреща є лише народним віруванням та не має нічого спільного з духовним очищенням.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень