A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Прийнято новий Закон "Про національні меншини (спільноти) України "

Дата: 10.01.2023 13:43
Кількість переглядів: 261

13 грудня 2022 року Верховна Рада України ухвалила в цілому євроінтеграційний Закон «Про національні меншини (спільноти) України» (реєстр. № 8224), який 31 грудня 2022 року опубліковано в офіційному виданні «Голос України» ,  6 січня 2023 року - в "Урядовому кур'єрі"  та  з 1 липня 2023 року набирає чинності.

Закон спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), та правових засад державної політики у сфері захисту та забезпечення прав національних меншин (спільнот) України, зокрема, права на самоідентифікацію, збереження культурної самобутності, використання мов національних меншин (спільнот), на освіту, на участь у політичному, економічному, суспільному та культурному житті тощо.

Законом передбачено:

  1. Визначення «національні меншини» (спільноти)»;
  2. Визначення прав, свобод та обов’язків осіб, які належать до національних меншин (спільнот);
  3. Особливості державної політики щодо реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), зокрема особливості фінансового забезпечення впровадження такої політики, повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот);
  4. Можливість створення консультативно-дорадчих органів при державних органах виконавчої влади різних рівнів, щодо реалізації державної політики в сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот);
  5. Можливість створення центрів національностей в обласних центрах або визначених населених пунктах за рахунок державного та/або місцевого бюджетів, для функціонування громадських об’єднань національних меншин (спільнот) на безоплатній основі;
  6. Міжнародне співробітництво та закордонні зв’язки національних меншин (спільнот).

Також доповнено статтю 10 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» частиною шостою такого змісту: «Для реалізації своїх повноважень сільські, селищні, міські, районні, обласні ради мають право створювати консультативно-дорадчі органи».

Законом визнається таким, що втрачає чинність Закон «Про національні меншини в Україні» № 2494-XII від 25 червня 1992 року.

Закон набуде чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень, який набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Детально ознайомитися із Законом можна за посиланням: https://bit.ly/3WesNlp


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень