A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Діяльність громадських об´єднань національних спільнот Вінниччини у протидії збройної агресії рф

Дата: 15.12.2022 12:17
Кількість переглядів: 57

 

 

Представники національних спільнот Вінниччини, як увесь український народ, з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України стали на захист державності, права на свободу і демократію та вільного розвитку України.

Громадські організації національних спільнот Вінниччини з перших тижнів війни включилися в активну волонтерську діяльність, спрямовану на:

допомогу особам, що евакуювалися із зон активних бойових дій та прямували до інших областей та країн світу;

опіку над внутрішньо переміщеними особами, які оселилися на Вінниччині;

всебічну допомогу підрозділам Збройних сил України та 120 бригаді територіальної оборони Вінниччини.

Особливою активністю відзначаються польська та єврейська спільноти, які є найчисельнішими  етноспільнотами на території області, а саме:

1. Центр польської культури у м. Бар «Польський дім» протягом першого місяця війни став притулком для родин з дітьми, які проїжджали транзитом до західних кордонів нашої країни. Під час перебування біженців, персонал Польського дому забезпечував ночівлею у теплому приміщенні, гарячим харчуванням, автомобільним паркінгом, харчовими наборами на дорогу.  З метою створення родинного затишку для нових мешканців творчими колективами та учнями польського центру було проведено ряд мистецьких заходів, серед яких патріотичний концерт, присвячений братерській дружбі українського та польського народів. З квітня до серпня поточного року на повному утриманні Польського дому знаходилося 5 родин (19 осіб). Дякуючи співпраці Польського дому з польськими благодійними організаціями та фондами вдалося забезпечити переміщені родини трьохразовим харчуванням та всебічною підтримкою.

Крім того, Польський дім співпрацює з волонтерською громадською організацією «Надія на справедливість», які за час війни неодноразово передавали гуманітарну допомогу для підрозділів 95, 59, 415, 75, 214 ЗСУ, а саме: спальні мішки, каремати, генератор, турнікети, плитоноски, медикаменти та  продукти харчування довготривалого терміну.

На даний час Польський дім у місті Бар є затишним місцем для проживання родин військовослужбовців з півдня та сходу України (інформацію про діяльність Польського Дому у м. Бар розміщено на https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

2. Громадська організація «Барське районне культурно-освітнє товариство поляків імені Конфедератів Барських» разом з органами місцевого самоврядування бере активну участь у спільних волонтерських заходах, допомогає внутрішньо переміщеним особам та підрозділам ЗСУ. Для Барської територіальної громади від міст-побратимів Квідзин, Рибнік та Стараховіце Республіки Польща було передано потужний електрогенератор для забезпечення водопостачання у місті на момент загрози знеструмлення та генератори невеликої потужності, спальні мішки, каремати, теплий одяг для підрозділів ЗСУ; мікроавтобус з медикаментами для військових та військових шпиталів. Також громада отримувала та отримує й надалі гуманітарну допомогу для переселенців з окупованих міст України, які тимчасово знайшли прихисток у м. Бар. (https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

3. Громадська організація «Спілка поляків Вінниччини» в період повномасштабної російської агресії  передала гуманітарну допомогу (засоби гігієни, продукти та дитяче харчування) переселенцям, які вимушено переїхали до м. Вінниця та Махнівської ТГ; медичні засоби, продукти харчування, засоби гігієни для поранених, що знаходяться у лікарнях міста та засоби гігієни для жителів Харкова і Миколаєва. 24 травня цього року вокальне аматорське тріо «Ажур» Спілки поляків Вінниччини взяло участь у благодійному онлайн-концерті в соцмережах місцевого блогера Nick Komissarenko з метою збору коштів для потреб ЗСУ. (https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

4. Товариство поляків Брацлавщини «Відродження» у перші дні війни  прийняли до своїх домівок вимушено переселених осіб з Києва, Бучі, Гостомеля. Після звільнення цих територій прийняли переселенців з Херсонської, Запорізької та Харківської областей. Польська спільнота Брацлавщини тісно співпрацює з місцевою владою та мешканцями Брацлавської територіальної громади. Спільними зусиллями було зібрано чимало коштів для потреб ЗСУ. Так, для 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка передано: 23 павербанки, 300 метрів плівки, 530 пар шкарпеток, 18 шт. плащ-накидок, 256 шт. газових балонів, 149 шт. футболок, 27 кг кави, 30 кг чаю, 1 сонячна станція, 2 бензопили та автомобіль для парамедиків. Товариство опікується пораненими військовослужбовцями, які проходять реабілітацію у Немирівському шпиталі. Щотижня забезпечують поранених захисників домашньою випічкою, ягодами та овочами. Також періодично проводять для поранених зустрічі вдячності «Низький уклін тобі, воїне!». (https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

            5. Представники Могилів- Подільської громадської організації «Полонія Поділля» спільно з педагогічним колективом професійного ліцею сфери послуг м. Хмільник плетуть маскувальні сітки, шиють розгрузки, рюкзаки, матраци для воїнів ЗСУ. Також спільними зусиллями у перші дні війни у приміщенні навчального закладу було створено спальні місця для вимушено переміщених осіб, організовано харчування.

6. У приміщені  Вінницького благодійного єврейського центру «Хесед-Емуна» («Турбота та Віра») у березні – квітні цього року було організовано ночівлю для осіб, які евакуювалися за кордон. З лютого по вересень для внутрішніх переселенців було організовано проживання в центрах тимчасового розміщення. Задля цього центром було орендовано бази відпочинку в містах Хмільник та Чернівці, в яких одночасно розміщувалося до 200 людей.

Благодійний Центр надавав допомогу продуктами харчування в шелтерах (безпечних місцях), які було організовано в комунальному закладі «Вінницький ліцей № 9», ТОВ «Lety-Shops Ukraine» та громадській організації «Кризовий центр «Ми поруч», а також за направленням служби у справах дітей Вінницької міської ради забезпечував харчовими наборами родини, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Крім того, благодійний центр «Хесед Емуна» допомагає внутрішнім переселенцям з пошуком та оплатою житла, надає психологічну підтримку, забезпечує речами першої необхідності, тощо.

Після влучання ракет у Вінницьку телевежу у березні 2022 року, благодійний центр оплатив заміну вікон у ВМК пологовому будинку №1, який постраждав під час вибуху.

На даний час особлива увага приділяється підготовці до зимового періоду. Залучаючи кошти іноземних благодійників та при тісній співпраці з Благодійним Фондом «Подільська громада», працівники «Хесед-Емуна» закуповували термобілизну, теплий одяг, ковдри, зимове взуття для військовослужбовців та конвектори та інші необхідні товари для нужденних.

(https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/, https://www.facebook.com/hesedemuna)

7. Вінницьке обласне товариство єврейської мови та культури спільно з благодійним єврейським центром «Хесед Емуна» організували закупівлю та доставку гуманітарних вантажів для підрозділів ЗСУ та територіальної оборони (термобілизна, взуття, білизна, господарчі товари, продукти харчування, медичні засоби). Також було залучено гуманітарну допомогу іноземних спонсорів (продуктові набори, біля 2000 шт., 7 тон продуктів харчування, набори гігієни та побутової хімії, біля 600 шт., медичні засоби та препарати), яку було передано в місцеві територіальні громади міст Вінниця, Київ, Вознесенськ, Миколаїв, Добропілля, Дружківка, Костянтинівка, районні центри та територіальні громади Вінницької та Миколаївської областей. (https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/,

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087215995098)

Майже у всіх районних центрах, де проживає єврейська спільнота, організовано допомогу у наданні житла вимушеним переселенцям, формуються гуманітарні вантажі для постраждалих від військової агресії районів України.

8. Козятинська єврейська громада з перших днів війни організувала мобільне харчування для біженців на залізничному вокзалі у м.Козятин та гуманітарну допомогу для тимчасово переселених осіб.

9. Брацлавська єврейська громада отриману гуманітарну допомогу від благодійників з Нідерландів (Nachamu Nachamu Ami I) та Німеччини (Humanitare Hilfe Korbach) передала потребуючим переселенцям (одяг, дитяче харчування та засоби гігієни) та відправила допомогу для підрозділів ЗСУ.

Активно долучилися до волонтерської роботи й малочисельні спільноти Вінниччини, а саме: ромська, грузинська, азербайджанська та вірменська спільноти. Ними забезпечувався збір та надання продуктів харчування волонтерським центрам, товарів першої необхідності вимушено переселеним особам, організація у наданні житла переселенцям, тощо. Членами азербайджанської спільноти було перераховано чималу суму на благодійні фонди для підтримки підрозділів ЗСУ, вірменська громада передала машину швидкої допомоги (марка Fiat) для Вінницького військового шпиталю. Голова грузинської громади «Арго» в перші дні війни організував евакуацію родин з дітьми до м. Батумі (Грузії) та  м. Готтингем (Німеччина). На даний час опікується пораненими грузинськими добровольцям, які воюють на боці України та проходять реабілітацію у Вінницькому військовому шпиталі.

            З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України на захист української держави стала й спільнота ассирійців. З перших днів війни активістами спільноти була розгорнута робота у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/MykhailovEduard) з координації допомоги для вимушених переселенців, а саме: знаходження тимчасового або постійного житла для потребуючих, забезпечення їх необхідною побутовою технікою та продуктами харчування. У спортивному клубі «INVISTUS», директором якого є лідер ассирійської громади, було розміщено пункт з тимчасового прихистку для вимушених переселенців. Членами спільноти зібрано продукти, необхідна військова амуніція та власним транспортом доставлено до військовослужбовців. Крім того, за підтримки меценатів було завезено автомобілі з Німеччини для потреб фронту, у тому числі й автомобілі швидкої допомоги, генератори, медичне обладнання, продукти харчування та предмети  першої необхідності.

Актуальним став проєкт ассирійської спільноти «Благодійний фонд патріотів «INVISTUS». Фонд виступив партнером в організації благодійної виставки робіт українських митців у Польщі (Варшава) та фотопроєкту Костянтина Ревуцького «IZYUM de accupation» та «VINNYTSIA STRONT», який було презентовано у м. Вінниця за підтримки Вінницької військової адміністрації та за участю українського співака, телеведучого, шоу-мена та продюсера Андрія Кіше. Зібрані кошти з благодійного заходу передано на потреби підрозділам ЗСУ.

(https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/, https://www.facebook.com/MykhailovEduard)

            Більшість громадських організацій національних спільнот беруть участь у адвокаційній діяльності та підтримці,  активно співпрацюють з міжнародними організаціями, органами державної влади історичних батьківщин. Так товариство студентів-медиків польського походження у м.Вінниця інформувало Світову федерацію полонійних медичних організацій про ситуацію в Україні, сприяло встановленню контактів між головою Світової федерації полонійних медичних організацій професором Корнелією Круль (м. Чикаго США) та секретаркою Елеонорою Квасчевіченє (м. Вільнюс Литва) з міжнародним відділом МОЗ України для координації допомоги медикаментами, перевязочними матеріалами для прифронтових лікарень України. Також координували співпрацю між Департаментом охорони здоровя Миколаївської ОВА та польським гуманітарним співтовариством з питань розгортання польового шпиталю в Миколаївській області.

         Окрім того, завдяки міжнародним організаціям та фондам, зокрема: товариство «Спільнота польська», фонди «Вільність та демократія» і «Допомога полякам на сході» (Польща) та іншим, які співпрацюють з громадськими організаціями національних спільнот до області надходить гуманітарна допомога, яка передається захисникам, переселенцям та незахищеним верствам населення.

25 лютого 2022 року представники Ради національно-культурних товариств публічно засудили акт збройної агресії рф та звернулися до історичних батьківщин з проханням засудити ворожу агресію та всебічно допомогти Україні у спільній боротьбі за мир під українським небом. Звернення було розміщено на сайті Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА «Вінниччина релігійна та міжнаціональна», а також на власних сайтах організацій (додається).

(https://usnr.gov.ua/, https://www.facebook.com/religionvin/)

Представники майже всіх національних спільнот, що проживають на території області беруть безпосередню участь у протидії російській агресії, захищаючи країну зі зброєю в руках у підрозділах Збройних Силах України, територіальної оборони та інших військових формуваннях (інформація конфідеційна).

Про діяльність громадських організацій національних спільнот у протидії збройної агресії рф постійно інформується на сайті «Вінниччина релігійна та міжнаціональна» та сторінці Fаcebook Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА та на власних сторінках Facebook національних спільнот:

https://usnr.gov.ua/ - Вінниччина релігійна та міжнаціональна

https://www.facebook.com/religionvin/ - Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

https://www.facebook.com/hesedemuna - Благодійний єврейський центр "Хесед Емуна" – голова Ірина Кноп

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087215995098 - Вінницьке обласне товариство єврейської мови та культури – голова Олександр Цодікович

https://www.facebook.com/MykhailovEduard - акаунт голови громадської організації «Вінницький обласний центр ассирійської культури та мистецтва» Едуарда Михайлова.

Однак переважна більшість громадських організацій національних спільнот не мають власних інформаційних ресурсів або не бажають афішувати свою діяльність в інформаційному просторі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень