A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Історія Геноциду ХХ століття на Вінниччині

Дата: 03.11.2022 15:38
Кількість переглядів: 74

 

Про  історію Геноциду ХХ століття на Вінниччині та роботу Вінницького музею Голокосту розповів директор цього музею Леонід Трахтенберг під час VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Усна історія: теорія, практика та перспективи» , що відбулась 25-26 жовтня 2022 року в режимі онлайн у  Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Валентина Отамановського.

 Л. Трехтенберг поділився з учасниками заходу інформацією про історію Геноциду на Вінниччині у роки Другої світової війни, створення музею-пам’яті  про загиблих євреїв та їх рятівників – праведників народів світу і підкреслив, що у музеї зібрано багато унікальних матеріалів з усієї Вінниччини. Це оригінали та копії документів, книги спогадів та нові записи свідчень як жертв Голокосту, так і рятівників євреїв та їх нащадків. У  бібліотеці музею  є книги відомих українських дослідників Голокосту Ф. Винокурової, Б. Забарко, А. Подольського, М. Тяглого, І. Щупака та інших. Подарували свої праці музею й дослідники Голокосту з країн Ізраїлю, Канади, Нідерландів,  Німеччини, Польщі та Швейцарії. 

 

Важливим завданням Музею Голокосту – є збір свідчень та спогадів від реальних свідків, яких на сьогодні стає все менше. Колишня бранка гетто Стара Прилука Турбівського району (1941 р.) Ліза Віннер, в одному зі своїх інтервю згадувала: «Мама вірила, що я виживу – казала: «Памятай про нас». І я вижила, щоб  памятати і розповідати людям про ті страшні часи. Минулого року Л.Віннер відійшла у вічність.

Рятівником пам’яті жертв Голокосту став і ветеран Другої світової війни, капітан першого рангу, який  останні 15 років свого життя віддав справі пошуку імен загиблих євреїв від рук нацистів на Вінниччини Борис Фельдман (м. Вінниця). З 1990 по 2005 роки він зібрав і передав до Ізраїльського Національного Меморіалу Катастрофи та Героїзму Яд Вашем 9 783 листи свідчень з іменами знищених жертв Голокосту та списки 20 500 загиблих євреїв до Державного архіву Вінницької області. Повернувши із забуття кожного шостого зі  180 000 жертв Голокосту на Вінниччині (включаючи більше 55 000 євреїв  депортованих з Буковини та Бесарабії) Борис Фельдман  заслуговує на пам’ять наступних поколінь.

Також директор Музею Голокосту представив роботу Асоціації колишніх  малолітніх в’язнів гетто, таборів та їх рятівників на чолі з головою, колишньою ув’язненою гетто нацистського концтабору у Тульчині Цилею Краснер та Благодійного фонду «Християни за Ізраїль – Україна» (засновник фонду Кун Карлієр). Дякуючи співпраці  організацій, фондів, установ  та небайдужих людей за останні десять років  на Вінниччині  було  упорядковано близько сорока могил загиблих євреїв  - жертв Голокосту та встановлено пам’ятники, пам’ятні знаки  та дошки. У 2019 році у місті Вінниця відкрито пам’ятний знак «Праведникам народів світу».

Підсумовуючи свій виступ, Леонід Трахтенберг зазначив: «Голокост є однією з найстрашніших трагедій та одним із найбільших злочинів в історії людства, завжди буде для всіх застереженням про небезпеки, в основі яких – ненависть, фанатизм, расизм та упередженість. На жаль, і в наші дні в деяких країнах світу панують тирани, яких історія нічого не навчила…»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень