A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

У Хорватії відбувся Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи

Дата: 26.10.2022 11:58
Кількість переглядів: 90

24-25 жовтня 2022 року в Загребі (Хорватія) відбувся Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи, організований спільно Республікою Хорватія та Україною. Як зазначено організаторами Саміту метою заходу є висвітлення важливих питань, що стосуються окупованого Кримського півострова, а саме: перспективи притягнення Росії та російських посадових осіб до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в окупованому Криму, питання про майбутню реінтеграцію Криму після деокупації, хорватський досвід реінтеграції територій і можливість його застосування в українських реаліях у майбутньому.

У заході вперше взяли участь 43 офіційні делегації. На саміті було  представлено 32 парламенти  на чолі з 26 головами  парламентів Європи та Світу, а також велика кількість парламентських організацій і асамблей та більш як 200 журналістів.

Учасники Саміту підтвердили визнання суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів; невизнання та постійне засудження тимчасової окупації та незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також будь-яких інших окупованих територій України, зокрема частин Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей, що є прямим викликом міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку.

У роботі Саміту в режимі он-лайн взяв участь Президент України Володимир Зеленський, який зазначив: «Реінтегрувати Крим буде нелегко після років такої окупації, але завдяки співпраці ми і це зможемо забезпечити. Ми змінимо ситуацію повністю. Повернення українського прапора в Крим – це повернення звичайної для усіх європейців нормальності, повернення того, що є в кожній з ваших країн – безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної. Повернення українського прапора – це прихід на півострів Європейського Союзу в повному сенсі цих слів».

На завершення заходу учасники Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи ухвалили спільну декларацію, в якій задекларували важливі наміри щодо продовження надання політичної, дипломатичної, фінансової, гуманітарної та іншої підтримки України з метою відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, одночасно посилюючи тиск на росію для припинення  тимчасової окупації Криму та інших окупованих нею територій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень