A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

Польський дім міста Бар – затишне місце для тимчасово переміщених осіб

Дата: 25.10.2022 15:44
Кількість переглядів: 111

Затишний Польський дім у місті Бар, збудований у довоєнні часи за кошти Республіки Польща для барської польської національної спільноти, з перших днів повномасштабного вторгнення рф на територію України став гостинним домом для біженців зі східних, північних, а пізніше й південних регіонів України.

Колись світлі приміщення із сучасним обладнанням для проведення занять з польської мови та репетицій польських аматорських колективів було переобладнано на тимчасовий прихисток для потребуючих українців, які спасалися від російської агресії. З літнього дитячого відпочинкового табору села Митки Барського району до Польського дому було завезено ліжка з матрацами, барчанами для обладнання ліжко-місць було забезпечено постільною білизною та рушниками аби створити придатні умови для проживання вимушених переселенців.

Протягом першого місяця війни Польський дім служив притулком для родин з дітьми, які проїжджали транзитом до західних кордонів нашої країни. Під час перебування біженців, персонал Польського дому забезпечував ночівлею у теплому приміщенні, гарячим харчуванням, автомобільним паркінгом, харчовими наборами на дорогу. Траплялись випадки коли при збільшені переміщених осіб та нестачі ліжок люди змушені були спати на карематах у актовій залі будинку, але кожен з них  знаходив тут тепло небайдужих сердець та допомогу.

Аби створити родинний затишок для нових мешканців творчими колективами та учнями польського центру було проведено ряд мистецьких заходів, серед яких патріотичний концерт, присвячений братерській дружбі українського та польського народу. На концерт завітали Народний депутат України Ірина Борзова, очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов, перший заступника Голови Вінницької ОВА Наталія Заболотна та голова Жмеринської РДА Інна Цимбал.

З квітня до серпня поточного року на повному утриманні Польського дому знаходились 5 родин (19 осіб). Дякуючи небайдужим друзям Польського дому з Польщі, у важкий військовий час вдалося забезпечити переміщені родини трьох разовим харчуванням та всебічною підтримкою.

Крім того, Польський дім співпрацює з волонтерською громадською організацією «Надія на справедливість». За час війни неодноразово Польський дім передавав гуманітарну допомогу для 95, 59, 415, 75, 214 бригад ЗСУ, а саме: спальні мішки, каремати, генератор, турнікети, плитоноски, медикаменти та  продукти харчування довготривалого терміну.

На даний момент Польський дім у місті Бар є затишним місцем для родин військовослужбовців з півдня та сходу України.

 

(Інформацію надала Директора Польського  дому у місті Бар Маргарита Медведєва)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень