A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Міжнародний день корінних народів світу: унікальність культур і наслідки агресії рф

Дата: 10.08.2022 10:37
Кількість переглядів: 83

Текст, фото та відео: офіційний сайт ДЕСС

З нагоди Міжнародного дня корінних народів світу, який щорічно відзначають 9 серпня, відбувся брифінг у національному інформаційному агентстві «Укрінформ». Представники корінних народів України та деяких із корінних народів рф розповіли про унікальність культур корінних народів і наслідки для них агресії рф.

Корінні народи певної держави ‒ це етнічні спільноти, які сформувалися в межах її території, і водночас у світі немає держави, де їхня етнічна ідентичність була б домінуючою. В Україні такими є кримськотатарський народ, караїмський і кримчацький. Вони визнані в Законі України «Про корінні народи України», що був прийнятий у 2021 році.

Три корінні народи України мають давню героїчну та водночас трагічну історію.

За період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності.

Окупація Криму в 1783 році російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів (наприкінці XX століття загальна чисельність представників цього етносу не перевищувала 800 осіб).

Після окупації Криму німцями, восени 1941 року, велика частина кримчаків, що проживала на півострові була розстріляна, народ втратив до 80% від своєї загальної чисельності.

Після 24 лютого 2022 року значно посилились у Криму репресії окупаційної влади проти кримських татар. Тепер від них потерпають і ті родини, які оселились у Херсонській і Запорізькій областях. Загроза існує і культурним центрам караїмської громади у Приазов’ї, яке також окуповане військами рф.

Від корінних народів України в брифінгу взяли участь Рефат Чубаров, Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Олена Арабаджи, представниця караїмського народу, членкиня правління громадської організації «Мелітопольське національно-культурне караїмське товариство «Джамаат»; В’ячеслав Ломброзо, представник кримчацького народу, заступник голови Міжнародної громадської організації «Фонд досліджень та підтримки корінних народів Криму».

Про ситуацію корінних народів в рф розповіли Сиресь Боляєнь, інязор ерзянського народу, голова товариства ерзя в Україні «Ерзянське слово»; Павло Суляндзіга, представник народу удеге (включення зі США); Дмитро Бережков, представник народу ітельмени (включення з Норвегії).

Міжнародний день корінних народів світу встановлено 23 грудня 1994 Генеральною Асамблеєю ООН (A/RES/49/214). 9 серпня 1992 року відбулося перше засідання Робочої групи з корінних народів Підкомісії із заохочення та захисту прав людини.

За оцінками ООН, корінні народи зараз налічують близько 370 мільйонів осіб. Вони проживають у понад 70 країнах. У світі понад 5000 різних груп корінних народів. Мови корінних народів ‒ це понад 4000 різних мов. Більшість із них перебувають під загрозою зникнення.

«На жаль, наш окупований Крим став плацдармом для війни, саме з нього нині здійснюються ракетні обстріли України, злітають літаки-винищувачі, у наших прибережних водах ходять російські кораблі, які атакують українські землі. Це трагедія для нашого народу. Ми робимо все для того, щоб ситуація радикально змінилася. Представники кримськотатарського народу служать у лавах ЗСУ, хоча й намагаються уникати публічності, адже їхні родичі перебувають на окупованих територіях», ‒ зауважив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров:

Олена Арабаджи ‒ представниця караїмського народу, членкиня правління громадської організації «Мелітопольське національно-культурне караїмське товариство «Джамаат», розповіла, що через війну, розв’язану Росією в Україні, сотні караїмів були вимушені покинути домівки: «Величезна трагедія почалася для мого народу ще у 2014 році, уже тоді було розірвано численні родинні зв’язки нашого і без того маленького народу. Нині багато караїмів вступили у ЗСУ, аби захищати нашу країну від окупації. Я вірю, що Україна буде визволена».

На тимчасово окупованих територіях розташована більша частина будівель, які становлять культурне надбання кримчаків України. «Сьогоднішня свято ми відзначаємо з сумом, адже відбувається трагедія для всіх народів України… 80% кримчаків було знищено під час нацистської окупації. Ті 20%, яким вдалося врятуватися, стикнулися із жорстокими утисками радянської влади», ‒ розповів В’ячеслав Ломброзо, представник кримчацького народу, заступник голови Міжнародної громадської організації «Фонд досліджень та підтримки корінних народів Криму».

Олена Богдан, Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, зауважила, що Україна стала тим простором свободи, де корінні народи рф можуть вільно розповісти про себе і сьогоденну ситуацію. Оскільки медійний простір рф є вкрай контрольованим, їхні голоси не можуть вільно лунати з росії.

Сиресь Боляєнь, інязор ерзянського народу, наголосив, що ерзяни в росії, попри тиск репресивного режиму, дали публічну негативну оцінку вторгненню рф в Україну і 2014 року, і цьогоріч. Він підкреслив, що очі корінних народів росії зараз спрямовані на Україну, адже Україна показує приклад героїчного опору спробам росії продовжити поневолення народів на догоду імперським амбіціям.

Інязор підкреслив, що увага до корінних народів рф – це важлива складова стратегії перемоги України. Він нагадав про важливість Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації та на тимчасово окупованих нею територіях України».

Павло Суляндзіга, представник народу удеге, розповів про протести в рф студентів, які належать до корінних народів, і жорстку реакцію російських силових відомств на цей прояв громадянської сміливості й відповідальності молоді.

Дмитро Бережков, представник народу ітельмени, наголосив на важливості роботи Міжнародного комітету корінних народів рф, який сприяє поширенню альтернативної інформації ‒ такої, що не збігається із офіційною позицією Кремля. Він підкреслив, що і в ЗМІ, і на дипломатичних майданчиках рф представляє вкрай викривлену картину сьогоденної ситуації корінних народів росії.

Представники корінних народів рф висловили побажання якнайшвидшої перемоги України. Учасники брифінгу пояснили, що в росії корінні народи часто живуть дуже бідно, а в армії обіцяють значно вищі заробітки, порівняно з доступними вдома. Таким чином і виникає диспропорційна представленість корінних народів у збройних силах загарбника. Попри диспропорцію представленості, більшість російського контингенту становлять не представники корінних народів.

Ескендер Барієв, Голова правління громадської організації «Кримськотатарський ресурсний центр» (КРЦ), Голова Громадської ради при ДЕСС, член Меджлісу кримськотатарського народу, підкреслив, що Україна перебуває на передовій боротьби демократії з тоталітаризмом і в цій боротьбі корінні народи України пліч-о-пліч разом з усіма громадянами України.

Разом з колегою з КРЦ Тетяною Подворняк він представив матеріали та заходи з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу розповіли Ескендер Барієв, зокрема інформаційну кампанію #LIBERATECRIMEA.

Відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ouUJAuRK5Kk&feature=emb_title

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень