A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Допомога представників національних спільнот Вінниччини задля пришвидшення перемоги України над російськими загарбниками

Дата: 19.07.2022 13:32
Кількість переглядів: 85

Представники національних спільнот Вінниччини, як увесь український народ, піднялися на захист державності, права на свободу і демократію та вільного розвитку України. У перший день повномасштабного вторгнення рф на територію України представники Ради національних товариств Вінниччини у спільному зверненні засудили акт російської агресії проти України та закликали історичні батьківщини та увесь світ допомогти у боротьбі за мир під українським небом. Звернення було розміщено на сайті «Вінниччина релігійна та міжнаціональна», а також на власних сайтах організацій.

Національні спільноти Вінниччини беруть активну участь у протидії збройній агресії рф проти України. Представники різних національностей захищають українську державність у лавах ЗСУ та регіональних підрозділах  територіальної оборони.

Громадські організації національних спільнот з перших днів війни долучилися до надання допомоги переселенцям, сім´ям у складних життєвих обставинах та Збройним силам України, постачання гуманітарної допомоги до окупованих територій.

Особливою активністю відзначаються польська та єврейська  спільноти, які є найчисельнішими на території області.

Так від 26 лютого 2022 року приміщення центру польської культури «Польський дім» у м. Бар було переобладнано та пристосовано до прийому внутрішньо переміщених осіб з територій тимчасово окупованих областей України. На протязі березня у приміщенні "Польського дому" знайшло тимчасовий притулок понад 600 осіб. З квітня до початку липня цього року у будинку проживало 23 внутрішньо переміщені особи, яких було забезпечено усіма умовами для комфортного проживання включно з трьох разовим харчуванням за рахунок Барського центру польської культури. Також 14 травня 2022 року у "Польському домі" для волонтерів та переселенців відбувся концерт "Наша сила в єдності", за участю місцевих польських аматорських колективів. Переселенців та волонтерів привітало керівництво області та району. Крім того, адміністрація «Польського дому» співпрацює з волонтерською громадською організацією «Надія на справедливість», допомогає отримувати гуманітарну допомогу з Польщі та надсилає її через волонтірів до військовослужбовців, яки боронять Україну.

Серед польських організацій активно надає допомогу переселенцям, пораненим військовим, Збройним силам України та Вінницькій територіальній обороні громадське об´єднання «Спілка поляків Вінниччини». За період повномасштабної російської агресії товариство передало гуманітарну допомогу, а саме: засоби гігієни, продукти та дитяче харчування переселенцям, які вимушено переїхали до м. Вінниця та Махнівської ТГ; медічні засоби, продукти харчування, засоби гігієни для поранених, що знаходяться у лікарнях міста та засоби гігієни для жителів Харкова і Миколаєва. 24 травня цього року Вокальне аматорське тріо «Ажур» Спілки поляків Вінниччини взяло участь у благодійному онлайн-концерті  в соцмережах місцевого блогера Nick Komissarenko з метою збору коштів для потреб ЗСУ.

Також з перших днів війни до активної роботи з надання допомоги постраждалим від російської агресії долучилося товариство поляків Брацлавщини «Відродження», родини якого прийняли до своїх домівок вимушено переселених осіб з Києва, Бучі, Гостомеля та ін. Товариство опікується пораненими військовослужбовцями, які проходять реабілітацію у Немирівському госпіталі. Щотижня забезпечують поранених захисників домашньою випічкою, ягодами та овочами. До Великодніх свят членами товариства було організовано роздачу святкових смаколиків та проведено концерт вдячності «Низький уклін тобі, воїне!».

За час повномасштабної війни рф проти України активну роботу з гуманітарної та волонтерської допомоги проводить єврейська громада Вінниччини. Так у Благодійному єврейському центрі «Хесед Емуна» влаштовано пункт ночівлі для біженців з Київської, Херсонської, Миколаївської, Донецької, Луганської, Чернігівської, Харківської областей,  та  забезпечено харчування вимушених переселенців.

Вінницьке обласне товариство єврейської мови та культури разом з благодійним центром «Хесед Емуна» організували закупівлю та доставку гуманітарних вантажів для підрозділів територіальної оборони та ЗСУ (термобілизна, взуття, білизна, господарчі товари, продукти харчування, медичні засоби). Також було залучено гуманітарну допомогу іноземних спонсорів (продуктові набори - біля 2000 шт., 7 тон продуктів харчування, набори гігієни та побутової хімії - біля 600 шт., медичні засоби та препарати), які були передані в місцеві територіальні громади міст Вінниця, Київ, Вознесєнськ, Миколаїв, Добропілля, Дружковка, Констянтинівка,  районні центри та територіальні громади Вінницької та Миколаївської областей.

Майже у всіх районних центрах де проживає єврейська спільнота, організовано допомогу в наданні житла вимушеним переселенцям, формуються гуманітарні вантажі для постраждалих від військової агресії районів України. Козятинська єврейська громада з перших днів війни організувала мобільне харчування для біженців на залізничному вокзалі у м. Козятин та  гуманітарну допомогу для  тимчасово переселених осіб.

 

З початку війни волонтерською роботою зайнялися й малочисельні спільноти Вінниччини, а саме: ромська, грузинська та чеська громади. Ними забезпечувався збір та надання продуктів харчування волонтерським центрам, товарів першої необхідності вимушено переселеним особам, організація в наданні житла переселенцям, тощо.

 

Варто зазначити й той факт, що певна кількість керівників та членів національно-культурних товариств (переважно жінки) з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України виїхали до інших держав, але й там беруть участь в організації антивоєнних мітингів та зборів коштів для підтримки Збройних сил України.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень