A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

78 років від дня депортації кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2022 12:29
Кількість переглядів: 94

18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар 1944 року. Підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися звинувачення у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. 

Депортація кримських татар – це трагедія цілого народу, якому поставили тавро та винесли жорстокий вирок.

У 1944 році більше 150-ти тисяч кримських татар НКВС переселили до Узбекистану. Невеликі групи до Казахстану, Таджикистану, Марійської АРСР, на Урал та Костромської області. 12 років кримськотатарський народ мав статус «спецпереселенців», який передбачав багато обмежень.

Кримські татари змогли повернутись додому лише за півстоліття. Та вони вдруге втратили свою батьківщину, коли росія анексувала Крим у 2014 році.

Кримські татари пліч-о-пліч разом із українським народом пройшли складні випробування періоду комуністичного режиму та сьогодні разом виборюють незалежність України від рашиських окупантів.

17 травня у Вінницькій обласній науковій технічній бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва, для студентів ВСП «Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ», онлайн проведено інформаційну годину «Позбавлені Батьківщини», присвячену дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації вшановує пам’ять та висловлює свої глибокі співчуття всім народам, які у роки сталінізму зазнали примусової депортації. Глибоко віримо що Україна переможе у боротьбі з російськім окупантом та поверне  анексований Крим! Крим – це Україна!!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень