A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Сьогодні день встановлення дипломатичних зв’язків між Україною та Державою-Містом Ватиканом!

Дата: 08.02.2022 17:06
Кількість переглядів: 89

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України у Ватикані Андрій Юраш

- 8 лютого - надважливий день не лише для сучасної української дипломатичної традиції, але й для цілого комплексу взаємин України і цивілізованого, демократичного, Західного світу: саме в цей день 30 років тому було встановлено дипломатичні відносини між нашою Державою та Апостольською Столицею!

Святійший Отець, Папа Франциск, а разом з ним і всі принципово знакові і впливові інституції Святого Престолу - це той надважливий чинник, без якого уявити конфігурацію світової політики у будь-якому вимірі є просто неможливо.

30 років стосунків - це не просто дата. Це показовий і доволі значний історичний простір, наповнений працею дипломатів з обох сторін.

Україна у цей період була представлена такими дуже потужними фігурами як Ніна Климівна Ковальська (1998-2003), вже покійний Григорій Фокович Хоружий (2004-2006) і, звісно, Тетяна Іванівна Іжевська (2006-2019), з якою пов’язана ціла епоха у взаєминах між двома державами.

З іншого боку носіями і репрезентантами дипломатичної традиції були архієпископи Антоніо Франко (1992-1999), Нікола Етерович (1999-2004), Іван Юркович (2004-2011), Томас Едвард Ґалліксон (2011-2015), Клаудіо Ґуджеротті (2015-2020) і, звісно, Вісвалдас Кулбокас (від 2021 року), який за менш ніж півроку перебування в Україні став втіленням нового стилю і нового рівня дипвідносин.

Приємно, що протягом останнього року було максимально інтенсифіковано взаємини між двома державами. Згадаймо лише минулорічний офіційний візит Президента України Володимира Зеленського до Апостольської Столиці у 29-у річницю встановлення дипломатичних відносин та робочий візит Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Ватикану 25 березня 2021 року.

Отже, ми зараз перебуваємо на гребені, на найвищій висоті у стосунках, з перспективи яких не лише добре видно досягнуте, але й краще можна побачити нові перспективи, які дуже чітко проглядаються у майбутньому – як у близькому, так і в перспективному.

Щоправда, вітаючи із сьогоднішнім днем та пам’ятаючи здобутки трьох останніх десятиріч, у жодному випадку не можна забувати про традиції і досягнення більш як сторічної давнини, коли у часи Української Народної Республіки між нашою незалежною Державою та Апостольською Столицею було встановлено дипломатичні стосунки та відбувся обмін дипломатичними представниками. Але ця остання тема заслуговує на окрему розмову. І обіцяю її дуже і дуже скоро, буквально через тиждень, коли обов’язково мусимо згадати ще одну дуже показову дату…

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень