A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Вінниччина завжди була і залишається відкритою для втілення нових проектів та поглиблення двостороннього співробітництва, - Сергій Борзов під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Міхаелем Бродським

Дата: 20.01.2022 11:49
Кількість переглядів: 113

Текст та фото – офіційний сайт Вінницької облдержадміністрації

 

Вінниччину з робочим візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський спільно з координатором проектів MASHAV Діаною Журомською.

На зустрічі Вінниччину представляли: Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов, заступник Голови ОДА Олександр Піщик,  голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, заступник голови обласної Ради Дмитро Чаленко, директор Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна, заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Надія Насіковська.

Звертаючись до учасників делегації, Голова обласної державної адміністрації зазначив: «Щиро вітаю вас на Вінниччині. Радий особистому знайомству і сподіваюся, що цей візит сприятиме поглибленню співпраці між Вінницькою областю та Посольством Держави Ізраїль в Україні. Щиро дякую за принципову підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також за готовність і надалі зміцнювати партнерство за всіма спільними напрямками. Вінниччина завжди була і залишається відкритою для втілення нових проектів та поглиблення двостороннього співробітництва».

Очільник області також подякував панові Міхаелю Бродському за співпрацю та підтримку в галузі медицини. Зокрема, 20 січня Вінницькій обласній клінічній дитячій інфекційній лікарні від Посольства Ізраїлю в Україні (за фінансування MASHAV - Ізраїльського агентства з міжнародного співробітництва в галузі розвитку в Міністерстві закордонних справ) буде передана допомога, яка включатиме десятки тисяч засобів індивідуального захисту та витратних матеріалів.

«Сьогодні в умовах пандемії така підтримка дуже важлива для нас. Вірус не має меж, тож тільки взаємна підтримка може вирішити цю проблему», - зазначив Сергій Борзов.

Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський зауважив, що це його перший візит у Вінницьку область.

«Вам відомо, що в Ізраїлі проживає досить багато вихідців з України. Моя родина має походження із Вінниччини. – зазначив дипломат. – Метою візиту є вивчення можливості розширення бізнес-контактів з Вінницьким регіоном. Розглядаємо також можливість різних напрямів співпраці, тому найближчим часом плануємо проведення бізнес-форуму, аби компанії могли самі визначитись із бізнес-партнерами. Наразі основними напрямами співпраці є сільське господарство, зокрема, експорт до Ізраїлю продуктів харчування. Ми також маємо активне співробітництво в галузі медицини:відтак, цього разу передаємо місцевій лікарні медичне устаткування та медикаменти для боротьби з COVID-19 »

Під час зустрічі Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов та члени делегації обговорили низку ключових питань у рамках двостороннього співробітництва.

Зокрема, учасникам зустрічі презентували інвестиційний та економічний потенціал Вінниччини.

Також йшлося про залучення нашого регіону до проектів і програм Посольства Держави Ізраїль в Україні.

 «На сьогодні Вінницька область стабільна у своєму розвитку, але є ще багато планів та ідей, які потрібно реалізувати. Область перетворилася на великий будівельний майданчик. У рамках програми Президента України «Велике будівництво» будуються дороги, школи, дитячі садочки, центри екстреної медичної допомоги, медичні амбулаторії у сільській місцевості та спортивні об'єкти», - зауважив Сергій Борзов.

Держава Ізраїль є важливим торговельним партнером Вінницької області. Зокрема, налагоджена співпраця у галузі сільського господарства, харчової промисловості, виробництві ювелірних виробів, неорганічних хімічних речовин, сфері комп’ютерного програмування.

Голова облдержадміністрації також додав, що наш регіон входить до ТОП-5 за легкістю ведення бізнесу за рейтингом Світового банку.

«Область має потужний науковий потенціал. Ми займаємо шосте місце в Україні за кількістю ІТ-компаній. Крім цього, на Вінниччині успішно функціонують шість вузів з багаторічною історією, які відкриті для студентів з усього світу та пропонують великий об'єм практики, а також гнучкі програми», - зазначив очільник області.

Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський зазначив, що на сьогодні половина ІТ-послуг, які Ізраїль отримує за кородоном, надходить саме з України.

За його власними підрахунками, близько 30-40 тисяч українських програмістів працюють на ізраїльські компанії.

«Це добре для України, тому що українці забезпечують свої сім`ї, витрачаючи ці кошти на території України. З іншого боку, це добре і для Ізраїлю, адже у нас катастрофічно не вистачає кваліфікованих кадрів у сфері ІТ, тому я радий, що ми їх знаходимо саме тут. В Україні фахові спеціалісти. Крім цього, наші держави в одному часовому поясі, а населення схоже ментально з точки зору мови та культури.  Саме тому нам спільно вдалося налагодити тісне співробітництво, яке буде надалі розширюватися. Спільні проекти в ІТ сфері цілком можливі», - підкреслив Міхаель Бродський.

Під час зустрічі йшлося і про потужний аграрно-промисловий потенціал регіону.

Сторони обговорили можливості в рамках двостороннього співробітництва. Зокрема, залучення спеціалістів Вінниччини до освітніх програм, які пропонує MASHAV.

Область зацікавлена у запозиченні ізраїльського досвіду в галузі сільського господарства, а особливо технології зрошування земель у складних кліматичних умовах, адже протягом останніх років у нашому регіоні спостерігаються відповідні кліматичні зміни.

Крім цього, сторони обговорили можливості співпраці в галузі охорони здоров'я, електроенергетики, будівництва і реконструкції об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема, лікарень.

Дипломат підкреслив, що основна причина робочого візиту - передача допомоги для дитячої інфекційної лікарні.

«Ми задоволені, що в такий непростий для всіх час ми можемо надати конкретну допомогу для боротьби проти COVID-19. Маю наголосити, що ми не вперше надаємо допомогу саме в галузі медицини. Так, у  2012 році наш Міністр закордонних справ відвідував Вінниччину з візитом і взяв участь у відкритті діагностичного центру, який наразі успішно і активно працює. Ми і надалі хочемо розвивати відносини з Вінницьким регіоном, як і з іншими регіонами України. На сьогодні є пропозиції від ізраїльських  інвесторів, зокрема, щодо відкриття в галузі медицини клінік, філіалів ізраїльських закладів тощо»,- підкреслив  Міхаель Бродський.

Зауважимо, що з 1 січня 2021 року набрала чинності Угода про зону вільної торгівлі з Ізраїлем, яка передбачає подальше налагодження активних контактів ізраїльського та українського бізнесу шляхом взаємних візитів, залучення підприємств до проведення виставково-ярмаркових заходів та участі бізнесу в економічних форумах.

 «Експорт української продукції в Ізраїль тепер стане більш доступним і вигідним, адже  ми забрали митні і податкові збори на дуже великий перелік продуктів харчування та інші товари, які можна сьогодні без мита експортувати до Ізраїлю, тому я закликаю виробників, перш за все, сільськогосподарської продукції, продуктів харчування Вінницької області активніше розвивати зв’язки з Ізраїлем та пропонувати свою продукцію для експорту».

Також за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського та Голови ОДА Сергія Борзова відбувся спільний пресбрифінг.

На завершення зустрічі очільник області запевнив, що обласна влада і надалі надаватиме всебічну підтримку щодо спільного втілення ініціатив і проектів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень