A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Кримськотатарський орнамент Орьнек включено до списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства

Дата: 22.12.2021 13:24
Кількість переглядів: 142

За матеріалами офіційного сайту МКІП України: https://mkip.gov.ua/news/6600.html

16 грудня під час 16-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент  «Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього» включено до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. 

«Це однозначна перемога для України. Адже вона наочно свідчить, що культура Криму є надзвичайною і її необхідно оберігати. На міжнародному рівні. Пишаюсь такими новинами», - зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Орьнек – це традиційний орнамент у декоративно-ужитковому художньому мистецтві кримських татар. Ним оздоблювали різноманітні предмети побуту та культу: одяг, тканини, ювелірні вироби, меблі, архітектурні об'єкти, надгробки. Предмети із зображенням орнаменту використовуються на всіх етапах життя кримських татар.

Кримськотатарський орнамент – це важливий елемент самоідентифікації цілого народу, невід’ємна частина життя кожної кримськотатарської сім'ї. Орнамент є засобом передачі знань від покоління до покоління в культурному та історичному аспектах життєдіяльності народу, саме тому знання про Орьнек збереглись під час депортації 1944 року.

Визнання культурного надбання кримських татар демонструє світові культурне розмаїття проєвропейської України, культурний діалог, що будується на взаємній повазі всередині нашої країни. Крім того, це визнання важливості нематеріальної культурної спадщини українського та кримськотатарського народу для всього людства.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень