A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

“Сьогодні ми формуємо абсолютно нову модель взаємин з релігійними спільнотами”, — Вячеслав Горшков

Дата: 10.12.2021 15:50
Кількість переглядів: 125

За матеріалами офіційного сайту ДЕСС: https://dess.gov.ua/today-we-are-forming-a-completely-new-model-of-relations-with-religious-communities/

Координатор співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті В’ячеслав Горшков в програмі «Полілог» Українського радіо озвучив актуальні питання конфесійного багатоманіття та нові проєкти сприяння релігійним спільнотам.

У чому унікальність релігійно-конфесійного розмаїття в Україні?  Кого можна вважати релігійною меншиною? Їхні права і потреби. Від чого потерпають сьогодні релігійні спільноти? Чи не ігнорує Україна потреби релігійних меншин? На ці та інші питання Українському радіо відповів координатор співпраці з релігійними спільнотами ДЕСС Вячеслав Горшков разом з провідним українським релігієзнавецем, віце-президеном Української асоціації релігієзнавців, керівником проєкту «Релігійні меншини України та державно-конфесійні відносини», професором Людмилою Филипович та муфтієм духовного управління мусульман України «Умма» Шейхом Саідом Ісмагіловим.

«Україна – унікальна держава в Європі, яка не відповідає моделі, де домінує одна релігія. Конфесійне багатоманіття і забезпечення толерантного ставлення до представників різних релігійних поглядів – є ключовим аспектом державної політики в Україні, – зазначив В’ячеслав Горшков. – Сьогодні ми формуємо абсолютно нову модель взаємин, партнерські відносини, які будуються на взаємній повазі, адже кожний духовний досвід для держави, для суспільства є безцінним».

Координатор співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті також говорить про важливість допомогти релігійним меншинам бути публічними, присутніми в інформаційному просторі.  ДЕСС всіляко цьому сприяє – започатковано декілька інклюзивних проєктів, які розраховані на створення майданчиків для міжрелігійного діалогу, щоб у представників релігійних спільнот була можливість презентувати себе. Це проєкт «Нова бібліотека Софії» – інклюзивний інтерактивний майданчик, об’єднаний лейтмотивом мудрості, який має на меті сприяти взаємному визнанню гідності кожного та покликаний згуртувати заради цього зусилля релігійних спільнот, суспільствознавців, мистецтвознавців, істориків, бібліотекарів і всіх небайдужих. Другий проєкт – «30 років спільнодії. 30 років спільнотворення», про те, як різні етнічні та релігійні спільноти України допомагають людям незалежно від їхньої етнічної чи релігійної ідентичності, про те, як у незалежній Україні спільно творять добрі справи люди різної віри та різних етнічних культур. Також незабаром вийде ще один відео-проєкт від ДЕСС – «Розкажи про свою віру».

«Має покращуватися культура діалогу – це те, чого потребує наше суспільство. Ми не вміємо вести діалог, він розглядається як спосіб переконати когось у своїй позиції. Це не пошук чогось спільного, це не робота на спільне благо, – наголосив В'ячеслав Горшков. – Не має бути ніякого примусу, ми можемо тільки заохочувати, допомагати релігійним спільнотам вести діалог з державою і суспільством. І це не декларації, Державна служба з етнополітики і свободи совісті виводить діалог в практичний вимір».

Повна версія інтерв’ю у передачі «Полілог» на Українському радіо.

Фото: facebook.com/eugenio.zakharcenko та facebook.com/vyacheslav.gorshkov



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень