A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Голова ДЕСС Олена Богдан і представник Уповноваженого із захисту державної мови Андрій Вітренко провели консультації в Ужгороді

Дата: 08.11.2021 11:09
Кількість переглядів: 153

Текст та фото: офіційний сайт та сторінка у Фейсбук ДЕСС: https://dess.gov.ua/consultations-in-uzhhorod-031121/

3 листопада Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олена Богдан і представник Уповноваженого із захисту державної мови Андрій Вітренко обговорили положення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з представниками етнічних спільнот Закарпаття та Закарпатської обласної державної адміністрації.

Зустріч відбулася в Центрі культур національних меншин Закарпаття (м.Ужгород) за сприяння Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА та Інституту Центральноєвропейської Стратегії.

Прояснили непорозуміння довкола окремих статей Закону.

Ідентифікували положення, які потребують уточнення в окремому законі з метою забезпечення прав національних меншин.

Домовилися про доцільність підготовки інформаційних матеріалів у легкому й доступному форматі, які прояснять застосування окремих положень Закону. Матеріали розроблятимемо спільно з представниками етнічних спільнот України і Секретаріатом Уповноваженого з захисту державної мови.

ДЕСС висловлює щиру вдячність учасникам й організаторам зустрічі за грунтовну й результативну дискусію. Спільнодія в ідентифікації проблем і пошуку рішень, відкритий діалог і довірлива атмосфера дискусії – запорука взаєморозуміння та вдалих практичних кроків у державній політиці.

А вже 4 листопада у м. Берегове (Закарпатська область) Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олена Богдан і представник Уповноваженого із захисту державної мови Андрій Вітренко обговорили з керівництвом територіальних громад, у яких значну частину громади становлять етнічні угорці, питання імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Особливу увагу було приділено питанням вивісок і бланків органів державної влади та місцевого самоврядування, ведення засідань місцевих рад і публічних виступів посадових осіб, роботі зі зверненнями громадян. Серед учасників ‒ Берегівська, Вишківська, Великоберезька, Пийтерфолвівська та Сюртівська територіальні громади, директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» Йосип Резеш, заступник голови Берегівської райради Михайло Кочіш.

Обговорення відбулося за сприяння Закарпатської облдержадміністрації, Берегівської райради, Асоціації органів місцевого самоврядування «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» та Інституту Центральноєвропейської Стратегії.

У разі запитань або коментарів щодо реалізації ЗУ «Про функціонування української мови як державної» у місцях компактного проживання національних меншин, запрошуємо представників територіальних громад написати до ДЕСС: consultations@dess.gov.ua



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень