A A A K K K
людям із порушенням зору
Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації

Україна та Німеччина підбили підсумки співпраці 2020‒2021 в реалізації культурних потреб німецької спільноти України.

Дата: 25.10.2021 16:29
Кількість переглядів: 147

Про це повідомляє офіційний сайт Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті: https://dess.gov.ua/ukrainian-german-commission-22-10-2021/

22 жовтня 2021 року відбулося 11-те засідання Міжурядової українсько-німецької комісії із співробітництва у справах осіб німецького походження, які проживають в Україні. Сторони представили заходи на підтримку німецької національної меншини впродовж 2020‒2021 років, заслухали виступи представників громадських об’єднань німецької спільноти України та інформацію від німецької сторони щодо змін у фінансових інструментах підтримки німецької національної меншини.

Засідання проходило під головуванням співголів Комісії: Заступника Міністра закордонних справ України пана Миколи Точицького та Уповноваженого Федерального уряду з питань переселенців і національних меншин професора доктора Бернда-Бернгарда Фабріціуса. Модерування засідання здійснювала Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) Олена Богдан.

За результатами роботи Комісії сторонами підписано Комюніке. Комісія підкреслила, що засідання пройшло в дружній та конструктивній атмосфері. Комісія позитивно оцінила результати роботи обох Сторін і звернула увагу на необхідність подальшої реалізації спільних проєктів на місцевому, регіональному та державному рівнях.

Під час засідання Голова ДЕСС Олена Богдан поінформувала, що, за даними обласних державних адміністрацій, станом на початок 2021 року в Україні діяли 113 громадських об’єднань німецької національної меншини, 79 німецьких аматорських творчих колективів, працювали 38 центрів німецької культури, у 23 із них викладалася німецька мова.

Голова ДЕСС відзначила важливу роль у підтримці німецької спільноти Українського культурного фонду (УКФ) – державної установи, створеної у 2017 році з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

У межах грантових програм УКФ для реалізації проєктів німецької спільноти було надано громадським організаціям, афілійованим з Радою німців України, 1 342 619 грн упродовж 2020 року та 1 204 161 грн упродовж 2021 року. Загалом за 2020 рік на україно-німецьку співпрацю УКФ виділив понад 2 млн грн, за 2021 рік – понад 7 млн. Голова ДЕСС підкреслила, що навіть в умовах особливих економічних викликів, пов’язаних із пандеміє та необхідністю протидії окупації Криму та агресії на сході України, Уряд України забезпечував підтримку проєктів етнічних спільнот України через УКФ.

Голова ДЕСС також підкреслила важливість роботи протягом 2020‒2021 років нової структури ‒ Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного.Суспільний мовник — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською.

Координаційний центр збирає інформацію з усіх регіонів України про найважливіші для етнічних спільнот події, виклики та проблеми, прагне сприяти рівності, толерантності та плюралізму.

Користуючись нагодою зустрічі, Голова ДЕСС Олена Богдан, заступник Міністра закордонних справ Микола Точицький та Надзвичайний і Повноважний Посол України у ФРН Андрій Мельник поінформували про намір української сторони порушити перед Урядом Федеративної Республіки Німеччина питання щодо створення дієвого міжурядового механізму для розгляду питань реалізації прав української громади на території Німеччини. Українська спільнота Німеччини складається з понад 145 тисяч громадян України та десятків тисяч осіб, які набули громадянство ФРН. Українські урядовці підкреслили важливість сприяння Урядом ФРН в дусі принципу взаємності збереженню мовних компетентностей та культурної самобутності українців Німеччини. Голова ДЕСС і Посол України у ФРН зокрема звернули увагу на важливість реалізації та розвитку положень Угоди між Урядом України та Урядом ФРН про культурне співробітництво від 15.02.1993 р., зокрема її статті 2, пункту 2 статті 4 і статті 13, з метою забезпечення мовних, освітніх та культурних потреб української громади в Німеччині.

Голова ДЕСС також зауважила, що питання прав громадян України німецького походження, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України, доцільно включити як предмет розгляду в межах цієї Комісії.

Від імені української делегації очільниця ДЕСС подякувала німецькій стороні за важливу підтримку, яку надає німецька сторона громадянам України німецького походження з метою сприяння можливостям для вираження й збереження культурної самобутності спільноти. Олена Богдан також висловила вдячність Раді німців України, зокрема її Голові Володимиру Лейсле, за позитивний досвід співпраці й активну роботу Ради.

Юрій Кононенко, член Комісії від Міністерства освіти та науки України, представив освітні можливості, які забезпечує Україна в контексті реалізації прав німецької меншини.

Разом із ДЕСС, МЗС і МОН, у роботі української делегації взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики, Українського інституту національної пам’яті, Координаційного центру мовлення національних меншин АТ «НСТУ», Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Служби безпеки України, шести громадських об’єднань, що представляють німецьку спільноту України. Підготовчу, організаційну та експертну координацію роботи Комісії здійснює ДЕСС. Головування та матеріально-технічне забезпечення ‒ Міністерство закордонних справ України.

Комюніке 11-го засідання Міжурядової українсько-німецької комісії із співробітництва у справах осіб німецького походження, які проживають в Україні
м. Київ, 22 жовтня 2021 року



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень