A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

У Вінниці відбулась прем'єра фільму про масові розстріли євреїв під час німецької окупації в роки Другої світової війни

Дата: 18.10.2021 10:40
Кількість переглядів: 121

13 жовтня, напередодні відзначення Дня захисників і захисниць України, у Вінниці відбулась прем'єра військово-історичної драми режисера Валерія Шалиги «Відлуння». Стрічка розповідає про події Другої світової війни, зокрема перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення євреїв 19 вересня 1941 року. Чимало сцен були відзняті на вул. Соборній та інших колоритних вуличках середмістя, де збереглись характерні будинки  тих часів. У фільмі знялись відомі українські актори, серед яких Олексій Суханов, Ольга Олексій, а також наші земляки - громадський діяч Олександр Шемет та юний актор Марко Герцберг. У презентації стрічки взяв участь Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Художній фільм «Відлуння» - військово-історична драма. Стрічка розповідає про події перших місяців окупації у Вінниці та масове знищення єврейського населення 19 вересня 1941 року. Це був один з наймасштабніших розстрілів євреїв на окупованій гітлерівськими військами території України.  В стрічці події розгортаються в липні 1941 року у  Вінниці, яка вже окупована нацистами. У фільмі використані спогади з книги В. Я. Куликова «Окупація Вінниці».

У картині показана доля молодого подружжя Хави і Абрама, а також лікаря Куликова, який намагається врятувати поранених військовополонених. Після загибелі однієї з єврейських сімей залишається маленький хлопчик Сьома, якого переховує у себе на горищі українка Маруся.  Але про це дізнаються поліцаї. 19 вересня, у день, коли євреїв масово вивозили на розстріл, Маруся з хлопчиком намагається втекти з міста.

Прем'єру фільму планували на жовтень минулого року, але через суттєве погіршення епідситуації вона не відбулася. 13 жовтня 2021 року  вперше стрічку презентували у Вінниці, а вже потім представлятимуть в інших містах.

Крім Вінниці зйомки проходили у Мурованих-Курилівцях, Калинівці, Житомирі та Києві. У  цій військово-історичній драмі знімалися Ольга Олексій, Олексій Суханов, Ігор Волков, В'ячеслав Ніколенко, Андрій Жила, Анна Тамбова, Петро Авраменко, Марія Моторна, Андрій Кронглевський, Ірина Бондаренко. Також дістались ролі і вінничанам - маленькому актору Марку Герцбергу та вінницькому громадському діячеві, а в минулому журналісту Олександру Шемету та представникам громадської організації «Жива історія».

Фільм «Відлуння» став ще одним кінонадбанням в історії кіно Вінниччини, зокрема у фільмографії вінницького режисера Валерія Шалиги.  Це вже 3-й фільм режисера, знятий за останні 5 років у Вінниці. Перед цим були кінострічки «Тримай біля серця» про історію бійця АТО та події початку війни Росії проти України на Донбасі і «Таємна операція» про історичні події доби Визвольних змагань 1917-1921 років, пов'язані з міждержавною зустріччю у Вінниці Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського.

За матеріалами офіційного веб-сайту Вінницької міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень