A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 17.05.2021 16:07
Кількість переглядів: 212

Щорічно, 18 травня,  в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який був започаткований Постановою Верховної Ради України 12 листопада 2015 року.

Цей день відзначають як День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам’ять жертв геноциду (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб, для чого використано 67 ешелонів). Окремо 5989 чоловік, звинувачено у співпраці з німцями та заарештовано під час депортації, після чого вони потрапили до ГУЛАГу. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання.  Для багатьох із них вигнання обернулось поневірянням, голодом і врешті-решт смертю.

На відміну від депортованих народів, які повернулись на Батьківщину наприкінці 50-х років, кримських татар позбавили цього права. Формально до 1974 року, а фактично до 1989 року. Лише тоді кримські татари почали повернення на Батьківщину, хоча за межами України так і залишилось понад 100 тисяч кримців.

14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР  прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав», а 7 березня 1991 року – Постанову «Про скасування законодавчих актів у зв’язку з Декларацією Верховної Ради СРСР від 14 листопада 1989 року «Про визнання незаконними та злочинними репресивних актів проти народів, які зазнали примусового переселення, та забезпечення їхніх прав».

Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації вшановує пам’ять та висловлює свої глибокі співчуття всім народам, які у роки сталінізму зазнали примусової депортації.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень