A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Українці- рятівники

Дата: 14.05.2021 10:43
Кількість переглядів: 237

14 травня 2021 року Україна вперше відзначатиме День памяті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни. Памятна дата запроваджена  постановою Верховної Ради від 09 лютого 2021 року.

В Україні станом на 1 січня 2021 року нараховувалось більше 2 700 громадян України зі званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від нацистської політики знищення - Голокосту, у Вінницькій області більше 560. Однак тисячі рятівників  й досі залишаються невизнаними й невідомими.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше тільки у Польщі, Нідерландах та Франції.

Вінницька область займає І місце серед усіх областей України за кількістю праведників, тобто 18 % від усіх праведників світу.

Звання «Праведника народів світу» присуджує держава Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Другої світової війни, щоб урятувати життя євреям. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти та спеціальної комісії, яка вивчає всі документи та покази свідків.

З нагоди пам’ятної дати управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та єврейська спільнота Вінниччини привітають 93-річну вінничанку, Валентину Михайлівну Галкіну, яка у роки Другої світової війни разом зі своїми батьками переховувала євреїв, пізніше її мати була розстріляна гестапівцями.

Також, у буде проведено вебінар-меморіал «Той, хто врятував одну людину, врятував цілий світ», організаторами якого виступили факультет історії, права та публічного управління Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського та співорганізатори Український центр вивчення історії Голокосту (м. Київ), Вінницький музей Голокосту, Вінницький обласний державний архів та Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.К.А.Тімірязєва.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень