A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Літературно-мистецьке свято «До рідного слова торкнемось душею»

Дата: 19.02.2021 10:30
Кількість переглядів: 354

Міжнародний день рідної мови було впроваджено  Генеральною конференцією ЮНЕСКО на 30-й сесії у жовтні 1999 року. З 21 лютого 2000 року, це свято відзначають і в Україні. Встановленням цього дня міжнародна організація ЮНЕСКО прагнула привернути увагу світової прогресивної спільноти до важливої ролі мови в розвитку освіти, культури для консолідації суспільства.

Щорічно у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва, з метою популяризації серед молоді культури та мистецтва представників народів різних національностей, що  населяють нашу область,  проводиться Міжнародний день рідної мови.

18 лютого 2021 року у приміщенні бібліотеки відбулось літературно-мистецьке свято «До рідного слова торкнемось душею» в рамках культурологічного проєкту «Мови різні – душа одна» за підтримки управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та участі представників національно-культурних товариств.

Розпочалось свято виступом Подільського камерного хору «ЛЕОНТОВИЧ–КАПЕЛА» (художній керівник Ольга Бабошина).

Учасників та гостей заходу привітали заступник голови постійної комісії обласної Ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту
Людмила Станіславенко, заступник директора Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва Олена Захвацька, Консул Республіки Польща у Вінниці Адріан Броварчик та заступник начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Алла Ратинська, яка подякувала за плідну спільну роботу та представила польську громадську організацію «Спілка поляків Вінниччини».

Про інтелектуальну інтерпретацію мови кожного народу через контакти з представниками національних меншин, знайомством з їх традиціями, звичаями та культурою, розповіла кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови факультету філології й журналістики ім. Михайла Стельмаха Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Ольга Павлушенко.

Багатонаціональну Вінниччину, її віршоване та пісенне розмаїття представили білоруська, грузинська, литовська, польська, ромська та чеська національно-культурні товариства.

На заході також була представлена книжково-ілюстративна виставка «Серце нації б’ється у слові», підготовлена працівниками відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.

Цьогоріч, у зв’язку з карантинними обмеженнями пов’язаними з COVID-19, свято відбулось з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень