A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

У Вінниці відкрито музей пам’яті жертв Голокосту

Дата: 17.12.2020 08:42
Кількість переглядів: 525

16 грудня 2020 року було відкрито нове приміщення музею пам’яті жертв Голокосту під час якого презентовано виставку «Захистимо пам’ять». Відкриття виставки стало можливим завдяки Берлінському благодійному фонду «Меморіал загиблих євреїв» спільно з Українським центром історії вивчення Голокосту за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Вперше музей пам’яті жертв Голокосту на Вінниччині  було відкрито у листопаді 2008 року при Вінницькому обласному відділенні єврейського агенства  «Сохнут-Україна». За цей час музей відвідали тисячі школярів, студентів з багатьох міст та країн світу. На сьогодні музей має своє просторе приміщення по вул. Космонавтів, 20.

Директор музею Голокосту на Вінниччині Леонід Трахтенберг розповів про історію виникнення музею та подякував  благодійному фонду  «Християни за Ізраїль - Україна» (президент Кун Карлієр) та Нідерландському благодійному фонду «Троянда в пустелі», (президент Кор Роос) за фінансову підтримку. Благодійний фонд «Християни за Ізраїль - Україна» співпрацюють з єврейською громадою більше 10 років, за цей час було встановлено близько 30 пам’ятників, пам’ятних дошок загиблим євреям та пам’ятний знак «Праведникам народів світу».

На відкритті музею виступили голова Вінницького відділення громадської організації «Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів», колишня ув’язнена гетто нацистського концтабору Ціля Краснер, голова благодійного фонду  «Християни за Ізраїль - Україна» Кун Карлієр, директор Центру історії м. Вінниця Олександр Федоришин, голова Вінницької міської організації «Рома Поділля» Володимир Григориченко та заступниця директора з навчально-виховної роботи Комунальний заклад «Гуманітарна гімназія 1 ім. М.І.Пирогова Він-

ницької міської ради» Валентина Воронецька.

З привітальним словом виступила заступник начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Алла Ратинська, яка зазначила: «Відкриття музею Голокосту – це місце пам’яті загиблих у роки голокосту Другої світової війни. Так сталось, що найбільше  постраждали у ці роки представники єврейського та ромського народів. Все це задокументовано та представлено на виставці і сьогодні ми разом із вами стали свідками важливої події. Єврейська спільнота на Вінниччині є надзвичайно організованою. Вона приділяє значну увагу шануванню пам’яті загиблих євреїв, а також збереженню національної мови, культури та побуту єврейського народу». Також Алла Ратинська вручила Леоніду Трахтенбергу «Почесну грамоту» обласної державної адміністрації та обласної Ради за багаторічну активну діяльність у громадському житті міста Вінниця та області, вагомий внесок у дослідження історичних подій пов’язаних з Голокостом у роки Другої світової війни на Вінниччині.

Головний рабин м. Вінниці Шауль Горовіц провів Ханукальну молитву за мир.

Організаторами заходу виступили Вінницьке обласне відділення єврейського агентства «Сохнут-Україна» - голова Трахтенберг Р.П., обласний єврейський центр «Хесед-Емуна» - голова Боржемський В.А. та Вінницьке обласне товариство єврейської мови та культури - голова Цодікович О.А.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень