A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Немеркнучі сторінки історії Брацлавського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 – гімназія»

Дата: 26.11.2020 11:29
Кількість переглядів: 419

13 листопада 2020 року на території Брацлавського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 – гімназія» відбулось відкриття та освячення пам’ятної дошки «Вічна пам'ять працівникам школи – жертвам політичних репресій (розстріляні 02.09.1937)».

Школа-гімназія у смт. Брацлав розпочала діяти з 1914 року. На той час у школі дружньою родиною жили і працювали вчителі різних національностей. У будові розміщувались три школи: українська, польська та єврейська, кожна з яких мала свій поверх.

Але голодомор та репресії 1937 року вписали в історію школи страшні сторінки. 22 лютого 1937 року органами НКВД було арештовано 15 чоловік – працівників школи, а 31 серпня було розстріляно. У вересні того ж року розстріляли ще 11 вчителів. Решту відправили у табори. Нажаль їх подальша доля залишилась невідомою.

На церемонію відкриття пам’ятної дошки прибув єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський, який освятив дошку та провів поминальну молитву.

Право відкриття пам’ятної дошки було надано представниці родини репресованого Петра Куспіса - Ніні Октав’янівні Шершенюк.

Організаторами заходу виступила громадська організація «Товариство поляків Брацлавщини «Відродження», голова товариства – Лідія Яковенко.

Пам’ятну дошку було виготовлено за підтримки управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень