A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

2 серпня – Міжнародний день голокосту ромів.

Дата: 04.08.2020 15:01
Кількість переглядів: 327

Міжнародний день голокосту ромів започатковано Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів та було ухвалено 23 листопада 1996 року активістами ромських організацій десятьох країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції під назвою: «Геноцид. Пам'ять. Надія».

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів» Міжнародний день голокосту ромів в Україні відзначається 2 серпня на державному рівні.

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау (Польща) в газових камерах було знищено (за різними даними ) понад 3000 ромів.  Ця трагедія назавжди увійшла у людську свідомість як сторінка історії під назвою: «жахіття нацистського терору».

У часи Другої світової війни, за даними дослідників, загинуло від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів, 20 тисяч з них – на території України. Остаточна кількість загиблих ромів на території Вінниччини невідома, адже недостатньо документальних підтверджень та свідчень мешканців подільських міст та містечок. Як зазначають історики і представники ромської громади, пошукові роботи з вивчення цієї трагічної сторінки ромського народу розпочато занадто пізно.

Багато десятиліть минуло, віддаляючи  від тих жахливих подій, і сьогодні Україна впевнено йде європейським шляхом, де немає місця расовому упередженню та агресії.

Пам’ятаючи і засуджуючи жахливі, нічим невиправдані злодіяння фашизму, Україна з великою відповідальністю ставиться до питання збереження міжнаціонального миру в Україні та принципів толерантного ставлення до представників ромської національної меншини та інших національностей, які проживають в Україні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень